Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Minister rolnictwa: Zniesienie zakazu stosowania mączki zwierzęcej w paszach możliwe do końca roku

  • Autor: IAR
  • Data: 21-02-2011, 20:07
Minister rolnictwa: Zniesienie zakazu stosowania mączki zwierzęcej w paszach możliwe do końca roku
Minister rolnictwa Marek Sawicki

Minister rolnictwa Marek Sawicki przyznał w Brukseli, że wśród argumentów przemawiających za zniesieniem zakazu stosowania mączki zwierzęcej w paszach dla świń i drobiu są także te ekonomiczne.

- Przy tak wysokich cenach pasz, jakie mamy na rynkach światowych, przy ogromnym imporcie soi, w tym genetycznie modyfikowanej, z innych regionów świata rzeczą nienaturalną i dużym marnotrawieniem jest spalanie mączek kostnych, a te po odpowiednim przebadaniu, przy bardzo ścisłej kontroli mogłyby być używane do pasz, przy hodowli drobiu i trzody chlewnej - tłumaczył polski minister.

Zapewniał, że nie będzie to ze szkodą dla zdrowia, jeśli odpowiednie warunki zostaną spełnione. - Tylko trzeba pilnować, żeby drób nie zjadał drobiu, a trzoda nie zjadała trzody - dodał polski minister.

Komisja Europejska - jak relacjonował Marek Sawicki - zobowiązała się do przyspieszenia badań w tej sprawie. Wyraził nadzieję, że potwierdzą one, iż nie ma zagrożenia dla zdrowia, co pozwoli znieść zakaz stosowania mączki zwierzęcej w paszach dla świń i drobiu do końca roku.

Polska chce zniesienia zakazu stosowania mączki zwierzęcej w paszach dla świń i drobiu. Został on wprowadzony w 2003 roku po wybuchu choroby szalonych krów.

Przeczytaj także:

Minister interweniuje w Brukseli ws. wydłużenia terminu wymiany klatek dla niosek  

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (6)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • Pol 23-02-2011, 17:32:
Konsumenci na dziś nie wiedzą w jakim stopniu są karmieni zwierzętami wyhodowanymi na mączkach i jakoś żyją. Jak się dowiedzą to myślę że też przeżyją. Myślę że większym zagrożeniem jest niekontrolowane zastosowanie antybiotykówi innych wynalazków na samych fermach , gdzie tak naprawdę produkcji nikt nie weryfikuje pod kątem jakościowym a urząd (lekarze wet) mają w głębokim poważaniu ściganie takich wypadków. Przecież wykazanie takich oznacza że wchodzi się w konflikt z branżą , a tego nikt nie lubi. No i najważniejsze , jak niczego nie znalazłem to jest OK, jak znajdę to wtedy z różnego rodzaju kontroli już nie wyjdę.
  • batman 23-02-2011, 14:33:
a co jeśli konsumenci się dowiedzą i np. co dziesiąty przestanie jeść kurczaki karmione mączką - cena sprzedaży spadnie i będzie: zamienił stryjek siekierke na kijek...
  • HODOWCAŁÓDZKIE 23-02-2011, 13:26:
Zgadzam sie z kpt i Z.B... To jest duża szansa na to aby koszty produkcji pasz spadły a przy tym bezpośrednio ceny dla producentów trzody i drobiu..pozdrawiam

Zobacz wszystkie komentarze (6)

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (19 924) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH