Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Minister Sawicki: Potęgą wieprzową już nie będziemy

  • Autor: Łukasz Rawa, portalspozywczy.pl
  • Data: 15-02-2015, 12:48
Minister Sawicki: Potęgą wieprzową już nie będziemy
Marek Sawicki, minister rolnictwa i rozwoju wsi (fot. zelaznastudio.pl)

Odnoszę wrażenie, że problemy sektora mięsa wieprzowego są w pewnym stopniu wyolbrzymiane. W mojej ocenie Polska potęgą wieprzową już nie będzie - mówi Marek Sawicki, minister rolnictwa i rozwoju wsi.

Szef resortu rolnictwa wskazuje, że osiągnęliśmy pierwsze miejsce w Europie w sektorach drobiu, jabłek i pieczarek. - Świetnie radzi sobie także mleczarstwo. Wszystko wskazuje na to, że już niebawem możemy wyprzedzić Francuzów i stać się trzecim największym producentem mleka w Unii Europejskiej, po Niemcach i Włochach - podkreśla minister.

- W sektorze wieprzowiny powinniśmy się skupić na segmencie przetwarzania bezpośredniego. Jeśli nie uda nam się uregulować zasad sprzedaży bezpośredniej, wciąż można to zrobić w ramach MLO, czyli działalności marginalnej, lokalnej i ograniczonej. Nasza produkcja w większym stopniu powinna opierać się o rynek lokalny, oraz bliski eksport, obejmujący rynek europejski, w ramach którego możemy zaoferować produkt o podwyższonej jakości - przekonuje Marek Sawicki.

Zdaniem szefa resortu rolnictwa, przetwórstwem mięsa wieprzowego powinny się zainteresować gospodarstwa posiadające między 200 a 500 tuczników. - Oczywiście, aby tak się stało, konieczne są zmiany organizacyjne. Ich wynikiem powinna stać się nowa, dopasowana do dzisiejszych potrzeb oferta konsumencka - wyjaśnia Sawicki. Jednocześnie zaznacza, że proponowane zmiany nie stanowią zagrożenia dla dużych zakładów, których produkcja bazuje na imporcie mięsa z Belgii, Danii, Finlandii czy Niemiec, ponieważ funkcjonują one na rynku globalnym.

- Jeśli nasze gospodarstwa uniezależnią się od wielkich firm mięsnych to będziemy mieli do czynienia z sytuacją, w której, przykładowo, Danish Crown nie będzie już poprzez Sokołów dyktował warunków cenowych odnośnie żywca w Polsce. Duńskim rolnikom zrzeszonym w tej spółdzielni nie zależy przecież w pierwszej kolejności na cenie żywca, lecz na wysokich dochodach. Im więcej zarobią na polskim rynku, tym więcej dostaną w dywidendzie - tłumaczy minister rolnictwa.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (9)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • weterynarz 17-02-2015, 09:06:
BR- zero antybiotyków?- ty gościu pojedz na wieś i pożyj tam- w małym gospodarstwie jak świnka choruje to się ją dorzyna i zakopuje pod drzewkiem? Aha - tam świnki nie chorują- tam nie ma wirusów, bakterii, pasożytów itd. Tam dzieci też nie chorują. Po prostu raj tam jest!
  • TT 16-02-2015, 11:50:
Część komentarzy przypomina scenariusze rodem z XIX wieku i pełnej autarkii. Naprawdę nie trzeba wylewać krokodylich łez, że w jednym sektorze nie osiągnęliśmy takiego sukcesu jak w innych. Oczywiście wolałbym czytać także o sukcesach polskich producentów wieprzowiny ale ... Zgadzam się z uwagami dotyczącymi produkcji wielkoprzemysłowej. Wymóg współczesnego handlu i nas jako konsumentów to powtarzalny smak i parametry mięsa. Tego nie da się osiągnąć małymi gospodarstwami. Dlatego w gruncie rzeczy słuszna uwaga ministra Sawickiego o potencjalnej strategii dla tej branży.
  • BR 16-02-2015, 11:45:
Ferma ,to antybiotyki na każdym kroku.Prosięta karmione sztucznym mlekiem. Preparaty podawane na trzy doby przed ubojem aby zatrzymać jak najwięcej wody-zwiększyć max wagę.Ale nie więcej niż trzy doby bo stają nerki, kwasica i następuje śmierć zwierzęcia.Polskie gospodarstwo: prosiak osadzany w 5 tygodniu, pasza ze zboża z ekologicznych pól bez modyfikowanej soi.Zero wspomagaczy wzrostu i antybiotyków.Mi tam pasuje taki ciemnogród.Wolę świadomie wybierać co jem niż wcinać kolorowe produkty mięsobodobne .Jeśli nie widzisz różnicy to mogę tylko życzyć smacznego i duużo zdrowia.

Zobacz wszystkie komentarze (9)

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (22 394) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 271)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH