Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Ministerstwo rolnictwa zorganizuje szkolenia dotyczące wędzenia wędlin

  • Autor: PAP
  • Data: 15-01-2014, 16:16
Ministerstwo rolnictwa zorganizuje szkolenia dotyczące wędzenia wędlin
Stanisław kalemba, minister rolnictwa. Fot. zelaznastudio.pl

Resort rolnictwa pomoże zorganizować cykl szkoleń dla producentów wędlin, by podczas wędzenia nie przekraczali surowszych norm dotyczących zawartości szkodliwych substancji - powiedział minister rolnictwa. Stanisław Kalemba zapowiada też pokazy prawidłowego wędzenia.

Minister w środę na konferencji prasowej poinformował, że resort planuje zorganizowanie specjalnych szkoleń dla wszystkich zainteresowanych, którzy chcą zmienić technologię produkcji, tak by dostosować się do unijnych, bardziej restrykcyjnych przepisów dotyczących zawartości wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych, m.in. benzopirenu. Obecnie dopuszczalny poziom benzopirenu w kilogramie wędliny może wynosić 5 mikrogramów, od września br., gdy wejdą nowe unijne przepisy, będą to 2 mikrogramy.

Minister podkreślił, że Unia nie zakazuje wędzenia mięsa, a jedynie ustanawia normy ograniczające zawartość niebezpiecznych dla zdrowia substancji rakotwórczych. Zdaniem ministra większość polskich producentów wędlin już spełnia te normy.

Kalemba zapowiedział, że w przyszłym tygodniu odbędzie się spotkanie z udziałem przedstawicieli resortów rolnictwa i zdrowia z przedstawicielami producentów wędzonych wędlin. Uczestnicy spotkania mają rozmawiać nt. tego, jakie działania należy podjąć, by sprostać unijnym wymaganiom. Szef resortu rolnictwa uważa, że powinno się zorganizować cykl szkoleń i pokazy prawidłowego wędzenia.

"Sprawa bezpieczeństwa żywności jest kluczowa. Nie można lekceważyć zdrowia ludzi. Jest kilka miesięcy, by dostosować się do nowych norm, by można było konsumentom w Europie i w świecie powiedzieć, że mamy zdrową i smaczną żywność" - zaznaczył Kalemba.

Wyjaśnił, że resort nie zamierza angażować się w zmianę unijnych przepisów m.in. dlatego, że procedura ich zmiany jest bardzo długa. Nie wykluczył jednak, że ministerstwo może skorzystać z unijnej pomocy, ale najpierw trzeba ustalić, ile faktycznie firm może mieć problem z przystosowaniem swojej produkcji do nowych wymagań.

Kalemba podkreślił, że za jakość wyrobów i bezpieczeństwo produkcji odpowiada sam producent i to na nim ciąży obowiązek przeprowadzenia stosowanych badań. Badania takie wykonuje Państwowy Instytut Higieny. Uprawnienia do ich przeprowadzenia mają także Zakład Farmakologii Instytutu Weterynarii w Puławach oraz Zakład Higieny Weterynaryjnej w Koszalinie.

Według badań wykonanych pod nadzorem Inspekcji Weterynaryjnej w 2012 r. przebadano próbki z 214 zakładów; przekroczenie norm stwierdzono w dwóch przypadkach. W 2013 roku przeprowadzono 615 badań, z czego nieprawidłowe wyniki stwierdzono w 7 próbkach.

KOMENTARZE: (7)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • KUBA 16-01-2014, 15:20:
A co z potrawami pieczonymi na grillu lub kiełbasą przypiekaną na ognisku? Czy przed zjedzeniem talerz te potrawy posłać do Puław lub Koszalina do zbadania na obecnośc benzopireny ???
  • RSD 16-01-2014, 12:01:
szkolenia aby zmienić technologię produkcji

ta wypowiedź jest groteskowa

jeśli ktoś ma 8 komór specjalnie przystosowanych do wędzenia drwenem, to żadne szkolenie mu nie pomoże

zmiana będzie wiązać się z dużymi kosztami

poza tym proponuję poczytać więcej o preparacie dymu wędzarniczego
  • cezar 16-01-2014, 10:20:
Ten człowiek nie wiem o czym mówi, jak był czas na działanie to PSL reprezentowało interesy dużych zagranicznych firm mięsnych, nikt nie spytał polskich producentów tradycyjnie wędzonych wędlin, tylko konsultowali się ze SRiW RP, którzy siedzą w kieszeni firm takich jak animex i sokołów. Jeśli będziemy wędzić inaczej tzn. w komorach w-p typu atmos i dymem w płynie lub cofając palenisko, to nie będą te wędliny, to będą wędliny których na rynku jest pełno i żaden mały regionalny producent nie da rady konkurować z firmami animexu i sokołowa. Precz z tym ministrem i całą jego partią, i on mówi, że te wędliny sa szkodliwe, a sam takie je, a szproty i małże wędzone nie są szkodliwe? Tak mniej szkodliwa jest chemia i dymy w płynie stosowane przez wielkie zakłady, śmieszne.

Zobacz wszystkie komentarze (7)

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (22 451) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH