Partnerzy portalu partner portalu partner portalu partner portalu

Partner serwisu

partner serwisu
Mięso

Młodzi kucharze walczyli o Puchar Polskiego Mięsa Drobiowego

Dziesięć dwuosobowych drużyn młodych adeptów sztuki kulinarnej ze szkół gastronomicznych walczyło w I Ogólnopolskim konkursie Kulinarnym o Puchar Polskiego Mięsa Drobiowego, pod patronatem Fundacji Klub Szefów Kuchni.

Młodzi kucharze walczyli o Puchar Polskiego Mięsa Drobiowego
fot. Związek Polskie Mięso

Pomysłodawcą oraz organizatorem konkursu był Związek Polskie Mięso. Cały projekt został sfinansowany z Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego.

- Celem wydarzenia było poinformowanie o jakościach i cechach, w tym zaletach mięsa drobiowego oraz jego przetworów, a tym samym kształtowanie pozytywnego wizerunku i rozpoznawalności mięsa drobiowego, polskiego pochodzenia wśród uczniów szkół gastronomicznych oraz kadry nauczycielskiej - mówi Katarzyna Oponowicz dyrektor biura Związku Polskie Mięso.

Mottem przewodnim konkursu był element Kurczaka Sielskiego oraz podroby. Zgodnie z regulaminem konkursu uczestnicy musieli wykorzystać również produkty regionalne, sezonowe i przyrządzić autorskie menu mając do dyspozycji jedynie 60 minut! Presja czasu, stres i wysokie wymagania Jury nie ułatwiały zadania uczestnikom. Dziesięć konkursowych potraw oceniało profesjonalne Jury w składzie: Jarek Walczyk - Przewodniczący Jury, Prezesa Fundacji Klub Szefów Kuchni Teo Vafidis - z pochodzenia Grek, z zawodu Szef Kuchni i Ekspert Kulinarny, z pasji ambasador kultury i kuchni greckiej w Polsce i osobowość telewizyjna, Giancarlo Russo - jeden z najbardziej znanych kucharzy w Polsce, Robert Sowa – kucharz, restaurator i autorytet w dziedzinie sztuki kulinarnej, a także Katarzyna Oponowicz – dyrektor Związku Polskie Mięso.

Nad wydarzeniem czuwał, doświadczony w Konkursach Kulinarnych i tematyce mięsa - znakomity szef kuchni Marcin Budynek. Jury oceniało prace konkursowe w oparciu o cztery kryteria: smak oraz technika podania, dobór składników,  w tym produktu regionalnego, organizacja pracy i oczywiście ocenie szczególnej podlegało użycie elementu drobiowego. Po degustacji wszystkich dań jury udało się na liczenie głosów. „Mamy coraz bardziej kreatywną i odważną młodzież, która świetnie potrafi wykorzystać lokalne produkty, zna techniki i tworzy zaskakujące dania” – podsumował konkurs Marcin Budynek moderator konkursu.

Wydarzenie połączone było z prelekcjami na temat mięsa drobiowego, które odbyły się w Kulinarnym studio Grzegorza Łapanowskiego – Food Lab studio. Prezentacje poprowadzili: dr Kamil Szaciło - Dyrektor ds. Rozwoju Biznesu w SuperDrob S.A. oraz prof. UMK dr hab. Jarosław Dumanowski, który opowiedział o polskich tradycjach kulinarnych związanych z mięsem drobiowym.

Na najwyższym podium stanęli Jakub Podlewski i Dominik Czeronek z Zespołu Szkół Gastronomicznych we Wrocławiu. Srebro wywalczyły Natalia Grubert i Małgorzata Kłosowska z Zespołu Szkół Gastronomiczno - Spożywczych w Olsztynie, ostatnie miejsce na podium zostało przyznane  Milenie Koprowskiej i Katarzynie Polaczyk z Zespołu Szkół i Placówek Kształcenia Zawodowego w Zielone Górze.

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

Związek Polskie Mięso RSS ALERT    /    mięso drobiowe RSS ALERT    /    Katarzyna Oponowicz RSS ALERT    /    gotowanie RSS ALERT    /    drób RSS ALERT    /    Robert Sowa RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.227.31.145
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

portale w grupie

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku

Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

portalspozywczy.pl w social media

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.