Mniejsza produkcja mięsa w Wielkiej Brytanii
W I połowie br. Brytyjczycy wyprodukowali łącznie 984 tys. ton mięsa czerwonego i podrobów, tj. o 3 proc. mniej niż w analogicznym okresie 2008 roku - informuje FAMMU/FAPA.
Najbardziej obniżyła się produkcja mięsa baraniego i jagnięcego, o 10 proc. lub 14,4 tys. ton. W I połowie 2009 roku Wielka Brytania wyprodukowała także 427 tys. ton mięsa wołowego i cielęcego, tj. o 1 proc. mniej niż przed rokiem.
Produkcja mięsa wieprzowego obniżyła się o 3 proc. do 356 tys. ton., natomiast produkcja bekonu zwiększyła się o 4 proc. Większa produkcja bekonu była rezultatem wzrostu importu mięsa wieprzowego przeznaczonego do tego typu produkcji. Faktyczny poziom produkcji bekonu pochodzący od rodzimych świń był mniejszy niż przed rokiem.

KOMENTARZE
Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!