Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Model masowej produkcji jaj w Polsce w oparciu o niskie koszty pracy będzie się wyczerpywał

  • Autor: portaspozywyczy.pl
  • Data: 16-06-2017, 14:16
Model masowej produkcji jaj w Polsce w oparciu o niskie koszty pracy będzie się wyczerpywał
Jakub Olipra, ekonomista Credit Agricole Bank Polska S.A, fot. CA

- Tendencje rynkowe do zastępowania jaj z chowu klatkowego jajami z wolnego wybiegu rozpatrywałbym bardziej w kontekście szans niż zagrożenia. Jest to bowiem segment, w którym o wiele łatwiej różnicować produkt oraz uzyskiwać wyższe marże - mówi w rozmowie z serwisem portalspozywczy.pl Jakub Olipra, ekonomista Credit Agricole Bank Polska S.A

Jakub Olipra zauważa, że obserwowany w USA i Europie trend wycofywania ze sprzedaży oraz użycia jaj z chowu klatkowego wynika nie tylko z rosnącej presji na poprawę warunków chowu zwierząt.

- Jest to także związane z modą na produkty naturalne, a za takie przez wielu konsumentów uważane są jaja z wolnego wybiegu. Oczywiście modzie tej sprzyja rosnąca siła nabywcza konsumentów, dla których coraz częściej cena przestaje być głównym kryterium wyboru. Dlatego też w mojej ocenie w najbliższych latach można oczekiwać stopniowego spadku udziału jaj z chowu klatkowego w strukturze produkcji jaj w Polsce i wzrostu udziału produkcji jaj z wolnego wybiegu. Będzie to związane ze zwiększoną aktywnością inwestycyjną w firm w celu dostosowania rodzaju produkcji do zmiany sytuacji rynkowej - dodaje.

W ocenie analityka sytuacja, w której nagle w Polsce zniknie rynek jaj z chowu klatkowego jest mało prawdopodobna.

- Co więcej, jeśli rosnący popyt sieci handlowych na jaja pochodzące z wolnego wybiegu rzeczywiście odzwierciedla wzrost zainteresowania konsumentów tego rodzaju produktami oznacza to, że są oni skłonni zapłacić za nie więcej. Jednocześnie wspomniane wyżej tendencje rynkowe rozpatrywałbym bardziej w kontekście szans niż zagrożenia. Jest to bowiem segment, w którym o wiele łatwiej różnicować produkt oraz uzyskiwać wyższe marże. Model produkcji jaj w Polsce oparty o niskie koszty pracy oraz masowy produkt o niskiej wartości dodanej będzie się bowiem stopniowo w najbliższych latach wyczerpywał - dodaje Olipra.

W tym kontekście ekspert Credit Agricole wskazuje okoliczności, w których Polsce groziłby prognozowany m.in. przez Krajową Izbę Producentów Drobiu i Pasz (czytaj więcej) zalew tanich jaj z Ukrainy.

- Konkurencji ze strony Ukrainy bardziej obawiałbym się jeśli w długim okresie pozostalibyśmy przy masowych produktach o niskiej wartości dodanej i niskiej marży, gdzie Ukraina ma duże przewagi. Dlatego też poszukiwanie wyższej wartości dodanej w produkcji, m.in. poprzez produkcję jaj z wolnego wybiegu jest dobrym kierunkiem zmian - ocenia.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (15 724) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH