Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Możliwy jest dalszy spadek pogłowia świń

  • Autor: PAP
  • Data: 14-12-2015, 12:45
Możliwy jest dalszy spadek pogłowia świń
fot. Shutterstock

Pogarszająca się opłacalność chowu trzody chlewnej zapowiada głębszy niż dotychczas oczekiwano spadek pogłowia i produkcji żywca wieprzowego w 2016 r. W czerwcu pogłowie może wynieść 10 mln sztuk - oceniają eksperci Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.

W ostatnich tygodniach spada opłacalność chowu trzody wraz ze spadkiem cen skupu żywca i wzrostem cen zbóż. Ceny skupu świń w tym roku spadły do najniższego poziomu w ostatnich kilku latach. Powodem - rosyjskie embargo na import wieprzowiny z Unii Europejskiej oraz wzrost produkcji wieprzowiny w UE - zaznacza IERiGŻ.

W I kwartale 2015 r. cena skupu trzody w Polsce wyniosła 4,29 zł/ kg i była o 11 proc. niższa niż w I kwartale 2014 r. Pomimo uruchomienia przez Komisję Europejską w marcu 2014 r. programu dopłat do prywatnego magazynowania wieprzowiny, ceny te nadal były niskie.

W II kwartale 2015 r. cena wyniosła 4,35 zł/kg, a w III kwartale 4,47 zł/ kg. Ceny te były niższe niż w analogicznych kwartałach przed rokiem odpowiednio o 15 proc. i 13 proc.

We wrześniu cena trzody wyniosła 4,61 zł/kg i była o 7 proc. niższa niż rok wcześniej. Jej sezonowy wzrost, choć mocno opóźniony, stworzył nadzieję na poprawę sytuacji. Ale w październiku cena skupu trzody wyniosła 4,38 zł/kg i była o 5 proc. niższa niż rok wcześniej. W listopadzie był na poziomie 3,90 zł/kg czyli o ponad 10 proc. niższa niż rok wcześniej.

"Jeśli taka stopa spadku utrzymałaby się również w grudniu, to cena skupu trzody w tym miesiącu nie przekroczyłaby 3,80 zł/kg. Jeśli takie ceny staną się rzeczywistością, to spadek pogłowia trzody w czerwcu będzie prawdopodobnie znacznie głębszy niż dotychczas sądzono" - informuje Instytut w co miesięcznym raporcie.

Jeżeli relacje cen skupu żywca do cen zbóż będzie się pogarszała, to w czerwcu 2016 r. pogłowie trzody może nie przekroczyć 10 mln sztuk. Byłby to najniższy poziom pogłowia trzody w ostatnich czterdziestu latach.

W opinii IERiGŻ, "bez przebudowy struktur produkcyjnych i poprawy efektywności produkcji przełamanie kryzysu w sektorze trzodowym wydaje się niemożliwe, nawet przy poprawie relacji cenowych".

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (21 744) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH