Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

MRiRW: Rok 2017 pod znakiem wzrostu produkcji mięsa w Polsce

  • Autor: portalspozywczy.pl
  • Data: 05-06-2017, 19:22
MRiRW: Rok 2017 pod znakiem wzrostu produkcji mięsa w Polsce
fot. shutterstock

- Wszystko wskazuje na to, że 2017 rok stoi pod znakiem wzrostu produkcji, zarówno jeśli chodzi o wołowinę, wieprzowinę, jak i drób. Dobre wyniki notowane są także w handlu zagranicznym - mówił Jerzy Dąbrowski z Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi podczas debaty zorganizowanej przez Unię Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego.

Jerzy Dąbrowski z Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi wśród problemów, z którym musi zmagać się przemysł mięsny wymienił tendencje protekcjonistyczne w Europie, trendy żywieniowe nieprzychylne konsumpcji zwłaszcza mięsa czerwonego oraz choroby zwierząt.

Jak podkreślił, w dłuższym okresie konieczne jest budowanie marki, ponieważ konkurencyjność budowana tylko na niskiej cenie nie jest perspektywą na dłuższy czas.

- Wszystko wskazuje na to, że 2017 rok stoi pod znakiem wzrostu produkcji, zarówno jeśli chodzi o wołowinę, wieprzowinę, jak i drób. Dobre wyniki notowane są w handlu zagranicznym. W I kwartale wartość eksportu drobiu wzrosła do 420 mln euro, wieprzowiny do 250 mln euro, a wołowiny do 300 mln euro. W 2017 możemy wyeksportować nawet 40 proc. krajowej produkcji drobiu. Widać wyraźnie, że eksport pomaga rozwojowi naszej branży. Z drugiej strony powoduje to rosnące uzależnienie od koniunktury na rynkach zagranicznych i konieczności pozyskiwania nowych rynków zbytu - dodał.

Dąbrowski przypomniał, że polscy producenci, pomimo embarga Rosji oraz zamknięcia rynków krajów trzecich, znaleźli nowe rynki zbytu.

- Jeszcze w 2013 r. połowa wieprzowiny trafiała do krajów trzecich. Tymczasem w I kwartale 2017 r. ponad 80 proc. eksportowaliśmy do UE, ale duży udział w wywozie miały USA i kraje, które w 2013 praktycznie nie istniały na mapie eksportu wieprzowiny - dodał.

Według przedstawiciela MRiRW perspektywy dla branży mięsnej są optymistyczne, szczególnie w kontekście Azji i Afryki.

- Dziś konsumpcja mięsa jest tam jeszcze relatywnie niska, ale mamy perspektywy pokaźnego wzrostu PKB na głowę mieszkańca. W połączeniu z prognozowanym wzrostem liczby ludności oznacza to rosnące zapotrzebowanie na mięso i jego przetwory. To olbrzymia szansa, ale i wyzwanie. Są to rynki odległe charakteryzujące się własną specyfiką, na które niełatwo wejść, ale szanse są - podsumował.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (15 637) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH