Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

MRiRW: Zwiększą się uprawnienia powiatowych lekarzy weterynarii

  • Autor: PAP
  • Data: 02-09-2016, 10:23

Zwiększą się uprawnienia powiatowych lekarzy weterynarii - przewiduje projekt ustawy przygotowany przez resort rolnictwa w związku z ASF. Weterynarz będzie mógł nakazać ubój zwierząt, jeżeli nie będą przestrzegane zasady bioasekuracji.

Chodzi o zmiany przepisów w 6 ustawach, które umożliwią skuteczniejszą walkę z afrykańskim pomorem świń - poinformowała na czwartkowej konferencji prasowej wiceminister Ewa Lech. Uszczelniony będzie m.in. system identyfikacji i rejestracji zwierząt, który będzie obejmował także handlarzy trzodą. Umożliwi to śledzenie przewozu zwierząt.

Jedną z najważniejszych proponowanych zmian jest konieczność rejestracji prosięcia do 30 dni od jego urodzenia, ponadto każda sprzedaż będzie musiała być w ciągu doby odnotowywana w rejestrze. Dotyczy to także sytuacji, gdy zwierzę padnie. Zwierzęta, które zostały kupione z innego gospodarstwa, będą dodatkowe znakowane numerem gospodarstwa, które dokonało zakupu.

Najwięcej proponowanych zmian dotyczy ustawy o ochronie zwierząt oraz zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt. Chodzi m.in. o umożliwienie powiatowym lekarzom weterynarii nakazania odstrzału dzików. Będzie on też mógł nakazać rolnikowi wprowadzenie właściwej bioasekuracji gospodarstwa, lub - jeżeli rolnik nie spełni tych wymogów - nakazać likwidację hodowli świń, bez odszkodowania - poinformowała Lech. Dodała, że rolnicy coraz częściej rozumieją, że zasady bioasekuracji trzeba spełniać.

Wiceminister zwróciła uwagę, że nowe przepisy mają dać możliwość wypłacenia rolnikowi odszkodowania za likwidację stada świń poza strefą zagrożoną (gdzie powstały ogniska choroby) na polecenie służb weterynaryjnych.

Wiceminister Rafał Romanowski przypomniał, że resort przygotował także inny projekt ustawy, który będzie procedowany w trybie nadzwyczajnym, także dotyczący ASF. Chodzi m.in. o wykup od rolników ze stref z ograniczeniami świń i przerobienie ich na konserwy. Rząd ma zatwierdzić projekt w trybie obiegowym.

Podkreślił, że wirus ASF nie jest groźny dla człowieka, a konserwy, które wymagają obróbki termicznej, powstaną ze świń zdrowych, wcześniej zbadanych. Według Romanowskiego, zainteresowanie zakładów mięsnych skupem trzody jest duże.

W pierwszym okresie planowany jest skup ok. 100 tys. zwierząt. W strefach, w których wprowadzono restrykcje w związku z ASF, jest ok. 600 tys. sztuk trzody chlewnej.

Wiceminister poinformował, że w czwartek po raz kolejny obradował w resorcie rolnictwa zespół zadaniowy ds. ASF oraz zespół międzyresortowy. Dzień wcześniej spotkali się przedstawiciele służby celnej i staży granicznej ws. zaostrzenia kontroli żywności przewożonej m.in. z Białorusi, Ukrainy czy Rosji (wirus ASF może być przenoszony także w produktach mięsnych).

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (22 138) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH