Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Na Podlasiu powstanie chłodnia kontenerowa dla producentów wędlin długodojrzewających

  • Autor: PAP
  • Data: 14-11-2017, 11:41
Na Podlasiu powstanie chłodnia kontenerowa dla producentów wędlin długodojrzewających
fot. shutterstock.com

Na terenie Podlaskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego (PODR) w Szepietowie powstanie chłodnia kontenerowa niezbędna do przechowywania wędlin długodojrzewających z mięsa wołowego. Projekt sfinansowało Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Chłodnia kontenerowa będzie jednym z elementów przetwórni, która znajduje się w Podlaskim Centrum Technologii Rolno-Spożywczych na terenie PODR w Szepietowie.

"Chodzi o przetwarzanie usługowe mięsa wołowego na wędliny długodojrzewające. Jesteśmy na etapie oczekiwania na pozwolenie i myślę, że w granicach połowy grudnia chłodnia będzie zainstalowana" - powiedział PAP dyrektor PODR Adam Niebrzydowski.

Niebrzydowski poinformował, że koszt inwestycji to 150 tys. zł; pieniądze pochodzą z Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Według Polskiego Związku Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego (PZHiPBM) w kraju zarejestrowanych jest tysiąc hodowców bydła mięsnego, z czego jedna czwarta - w województwie podlaskim.

"Producentów mięsa wołowego przybywa w regionie, ponieważ z powodu ASF ubywa na Podlasiu producentów wieprzowiny, których liczba drastycznie się zmniejszyła właśnie na rzecz produkcji mięsa wołowego" - ocenił Niebrzydowski.

Piotr Kraśnicki - wiceprezes PZHiPBM i hodowca bydła mięsnego z Korycina (Podlaskie) ma 50 sztuk bydła mięsnego i stale swoją hodowlę powiększa. Uważa, że chłodnia do przechowywania wędlin długodojrzewających będzie ułatwieniem dla hodowców, którzy do tej pory nie mieli takiego miejsca, w którym wędliny z wołowiny mogłyby dojrzewać.

"Jest duże zainteresowanie naszym projektem" - uważa dyrektor PODR Adam Niebrzydowski. "Jeśli chodzi o mięso wołowe, to mamy dobry układ, bo w odległości sześciu kilometrów od Szepietowa jest ubojnia w Wysokiem Mazowieckiem i to jest dobra logistyka, krótki odcinek do przetransportowania mięsa" - dodał.

Wędliny długodojrzewające z Szepietowa mają trafiać m.in. do Warszawy; trwają rozmowy z potencjalnymi odbiorcami.

Według informacji PODR, ośrodek nie będzie zarabiał na chłodni. Rolnicy, którzy będą przechowywać w niej swoje mięso, poniosą jedynie koszty użytkowe (związane m.in. z konserwacją maszyn).

Podlaskie Centrum Technologii Rolno-Spożywczych działa na terenie PODR w Szepietowie od kwietnia tego roku. W Centrum są cztery linie technologiczne: do przetwórstwa mleka i mięsa oraz do produkcji soku i suszu. Jest wytwórnia ekologicznych i tradycyjnych produktów. Organizowane są tu pokazy i szkolenia.

PODR w Szepietowie organizuje w ciągu roku wiele imprez targowych i edukacyjnych, które przyciągają dziesiątki tysięcy odwiedzających.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (23 072) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 266)


Polecane oferty


Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH