Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Na rynku mięsa mielonego jak w wędlinach

  • Autor: Łukasz Rawa, portalspozywczy.pl
  • Data: 09-11-2015, 14:59
Na rynku mięsa mielonego jak w wędlinach
Krzysztof Woźnica, prezes Zakładów Mięsnych Silesia (fot. PTWP)

Na rynku mięsa mielonego widać ten sam trend, co w wędlinach. Część klientów kieruje się relacją ceny do jakości, podczas gdy inni, zgodnie z trendem „świadomego” odżywiania i gotowania w domu, decydują się samemu mielić mięso w domu, celem jego dalszej obróbki - mówi serwisowi portalspozywczy.pl Krzysztof Woźnica, prezes Zakładów Mięsnych Silesia.

- Coraz więcej sklepów oferuje mielenie mięsa na życzenie. Czy stanowi to konkurencję dla mięs mielonych w zakładach? 

Kryterium wyboru produktów mięsnych w sklepach jest obecnie ich dostępność oraz wygoda zakupu i użytkowania. Produkty mięsne są najczęściej opakowane, co umożliwia ich bezpieczne przechowywanie i użytkowanie w gospodarstwach domowych. Przytoczę ankietę, na jaką trafiłem niedawno w Internecie. Wynika z niej, że można wyróżnić grupy konsumentów mięsa mielonego: kupujących gotowe mięso mielone bez względu na skład i cenę (około 18 proc.), kupujących gotowe mięso mielone poprzedzone sprawdzeniem składu (około 25 proc.), mielących mięso w sklepie, gdzie je kupili (około 27 proc.), mielących mięso w domu (około 25 proc.). Reszta (5 proc.) deklarowała, że nie je mięsa mielonego.  Widać zatem ten sam trend co w wędlinach. Część klientów, którzy kierują się relacją ceny do jakości i tych, którzy zgodnie z trendem „świadomego” odżywiania i gotowania w domu, decyduje się samemu mielić mięso w domu, celem jego dalszej obróbki.

- Czy wymagania weterynaryjne przy produkcji mięsa mielonego są szczególnie wysokie?

O bezpieczeństwie produktów mięsnych decydują wprowadzone obowiązkowo systemy zapewnienia bezpieczeństwa zdrowotnego HACCP w całym łańcuchu dostaw oraz urzędowy system kontroli jakości i bezpieczeństwa tych produktów. Upoważnione są do tego trzy inspekcje publiczne (Inspekcja Weterynaryjna, Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, Państwowa Inspekcja Sanitarna), które dodatkowo na poziomie odwoławczym wspiera też Urząd Ochrony Konsumentów i Konkurencji. Dla konsumenta oznacza to ograniczenie ryzyka i zagrożenia a także gwarancję, że polskie mięso i produkty mięsne są bezpieczne, także w wyniku stałej kontroli. Zakłady Mięsne Silesia posiadają wdrożony Zintegrowany System Zapewnienia Jakości i Bezpieczeństwa Żywności oparty na wymaganiach ISO2200, BRC, IFS. Produkcja mięsa mielonego i garmażeryjnego, odbywa się na najwyższym poziomie.

- W serwisach skierowanych do konsumentów można się często spotkać z zarzutem, że o ile mięso mielone jest bezpieczne dla zdrowia, to produkty nazwane „mięsem garmażeryjnym”, „mięsem na tatara”, bądź „mięsem na klopsy” są naszpikowane chemicznymi dodatkami i pozbawione wartości odżywczych. Czy to prawda?

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • czytelnik 10-11-2015, 22:22:
mięso przetworzone jest rakotwórcze

Zobacz wszystkie komentarze (1)

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (23 944) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH