REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Na rynku unijnej żywności coraz ważniejsza tradycja

  • Autor: Katarzyna Walterska,portalspozywczy.pl
  • Data: 02-06-2008, 14:34
Na rynku unijnej żywności coraz ważniejsza tradycja

Żywność wysokiej jakości, produkowana tradycyjnymi metodami będzie po 2013 roku stanowiła prawie połowę żywności wytwarzanej w Unii Europejskiej - uważa Zbigniew Russak, prezes Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego.

REKLAMA

- Zgodnie z zasadami wolnego rynku nie znaczy to, że w każdym kraju unijnym będzie taka proporcja pomiędzy żywnością naturalną a przemysłową. Już dziś widać, że największa cześć produkcji metodami tradycyjnymi przypada na Francję i Włochy. Polska mająca ogromne potencjalne możliwości rozwoju żywności tego sektora powinna zrobić wszystko, żeby zmniejszyć dystans w tym względzie w stosunku do europejskich liderów - podkreślił.

Zbigniew Russak podkreślił, że wszyscy producenci i przetwórcy, którzy wytwarzają żywność metodami tradycyjnymi mają prawo wyróżniać ją znakiem i żądać za nią najwyższych cen, ze względu na jej wyjątkową, unikalna jakość zdrowotną.

Sektor żywności naturalnej wysokiej jakości w krajach UE-15 budowany był przez systemy krajowe, poprzez które produkty trafiają do systemu unijnego. W Polsce takiego systemu nie było a produkty trafiły do unijnego systemu za pośrednictwem Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego postanowiła wypełnić ta lukę i we współpracy ze Związkiem Województwa RP stworzyła w 2007 roku system krajowy, który chroni dziedzictwo kulturalne w sektorze żywnościowym. Powstał system jakościowy "Jakość tradycja", który został zatwierdzony przez resort rolnictwa jako krajowy system jakości żywności. Do systemu mogą przystąpić wszyscy rolnicy, producenci rolni, przetwórcy. Jedynym kryterium jest jakość produktu.

Jak powiedział Zbigniew Russak w systemie zostały zarejestrowane już pierwsze produkty.

Innym narzędziem identyfikacji dziedzictwa kulinarnego w Polsce jest konkurs „Nasze kulinarne dziedzictwo", który od 7 lat prowadzi Izba. Produkty takie wyróżniają się wyjątkową tradycją produkcji i jakości, co ułatwia ubieganie się o ochronę prawa zgodnie ze standardami obowiązującymi w Unii. Wszystkie produkty przesyłane przez Polskę do rejestracji w Brukseli oraz te, które wpisano na listę produktów tradycyjnych były wcześniej nagradzane w tym konkursie.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA
REKLAMA
PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (25 614) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH