REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Na rynku wieprzowiny kluczowa jest jakość

  • Autor: ŁR, portalspozywczy.pl
  • Data: 30-06-2015, 14:19
Na rynku wieprzowiny kluczowa jest jakość
Prof. dr hab. Andrzej Pisula (fot. PTWP)

Dla państw członkowskich UE  produkcja wieprzowiny jest jednym z głównych produktów rolnictwa i najważniejszym elementem  rynku mięsa. Unia Europejska jest drugim co do wielkości producentem i eksporterem mięsa wieprzowego na świecie. Produkcja i eksport wynoszą odpowiednio 22 i 2,2 mln ton – tłumaczy prof. dr hab. Andrzej Pisula.

REKLAMA

Tak wysoką pozycję UE zawdzięcza produkcji kilku państw, w których mięso wieprzowe dominuje w krajowym spożyciu i jest jednym z głównych produktów rolnictwa danego państwa. - Do grupy tych państw zalicza się: Niemcy, Hiszpanię, Francję, Polskę, Danię i Holandię – wymienia profesor.  - Pomimo wysokich kosztów produkcji, tak wysoka pozycja wieprzowiny z państwach UE osiągnięta została dzięki całemu szeregowi czynników. Jednak najważniejszym z nich jej jest jakość – podkreśla.

Według Mariann Fischer Boel, byłej komisarz UE ds. rolnictwa i rozwoju regionalnego, wysoka jakość mięsa i jego przetworów z państw UE jest warunkiem utrzymania przewagi rynkowej w obrocie międzynarodowym. - Dobitnym dowodem jest przyjęcie do realizacji hasła From Fork to Farm, podkreślającego wiodącą rolę kupującego w ocenie jakości mięsa i tym samym decydującego o niezbędnych działaniach do realizacji w całym łańcuchu produkcji mięsa o wysokiej jakości – zaznacza Andrzej Pisula.

W ostatnich 40 latach w produkcji wieprzowiny w państwach UE nastąpiły bardzo istotne zmiany. - W oparciu o wyniki prac naukowych i doświadczenie praktyczne hodowców  wprowadzono szereg zmian szczególnie w zakresie genetyki, żywienia zwierząt, ograniczenia a w szeregu przypadkach wyeliminowania z pasz m.in. dodatku antybiotyków, stymulatorów wzrostu oraz mączek mięsno-kostnych oraz wdrożenia zasad dobrostanu zwierząt zarówno w hodowli, transporcie, jak i w trakcie przygotowania zwierząt do uboju – mówi ekspert.

Wskazuje również na rygorystyczne przestrzeganie zasad bezpieczeństwa zdrowotnego mięsa i jego przetworów w sferze uboju, przetwórstwa i obrotu towarowego.

- W wyniku intensyfikacji produkcji poprawiła się znacznie efektywność ekonomiczna produkcji wieprzowiny, m.in. dzięki znacznemu skróceniu  czasu hodowli tuczników do ok. 5 miesięcy i ograniczeniu kosztu paszy, pracy oraz lepszemu wykorzystaniu pomieszczeń – wyjaśnia prof. Pisula. - Wymaga to jednak dostosowania się do bardzo wymagających zasad hodowli, obrotu towarowego zwierzętami, poprawności wykonania poszczególnych czynności ubojowych, rozbiorowych i przygotowania mięsa do sprzedaży detalicznej. Odstępstwa i błędy w ich realizacji powodują powstawanie szeregu wad technologicznych mięsa, utrudniających jego wykorzystanie jako mięsa kulinarnego lub w produkcji przetwórczej – akcentuje.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA
REKLAMA
PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (28 533) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH