Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Na rynku wieprzowiny kluczowa jest jakość

  • Autor: ŁR, portalspozywczy.pl
  • Data: 30-06-2015, 14:19
Na rynku wieprzowiny kluczowa jest jakość
Prof. dr hab. Andrzej Pisula (fot. PTWP)

Dla państw członkowskich UE  produkcja wieprzowiny jest jednym z głównych produktów rolnictwa i najważniejszym elementem  rynku mięsa. Unia Europejska jest drugim co do wielkości producentem i eksporterem mięsa wieprzowego na świecie. Produkcja i eksport wynoszą odpowiednio 22 i 2,2 mln ton – tłumaczy prof. dr hab. Andrzej Pisula.

Tak wysoką pozycję UE zawdzięcza produkcji kilku państw, w których mięso wieprzowe dominuje w krajowym spożyciu i jest jednym z głównych produktów rolnictwa danego państwa. - Do grupy tych państw zalicza się: Niemcy, Hiszpanię, Francję, Polskę, Danię i Holandię – wymienia profesor.  - Pomimo wysokich kosztów produkcji, tak wysoka pozycja wieprzowiny z państwach UE osiągnięta została dzięki całemu szeregowi czynników. Jednak najważniejszym z nich jej jest jakość – podkreśla.

Według Mariann Fischer Boel, byłej komisarz UE ds. rolnictwa i rozwoju regionalnego, wysoka jakość mięsa i jego przetworów z państw UE jest warunkiem utrzymania przewagi rynkowej w obrocie międzynarodowym. - Dobitnym dowodem jest przyjęcie do realizacji hasła From Fork to Farm, podkreślającego wiodącą rolę kupującego w ocenie jakości mięsa i tym samym decydującego o niezbędnych działaniach do realizacji w całym łańcuchu produkcji mięsa o wysokiej jakości – zaznacza Andrzej Pisula.

W ostatnich 40 latach w produkcji wieprzowiny w państwach UE nastąpiły bardzo istotne zmiany. - W oparciu o wyniki prac naukowych i doświadczenie praktyczne hodowców  wprowadzono szereg zmian szczególnie w zakresie genetyki, żywienia zwierząt, ograniczenia a w szeregu przypadkach wyeliminowania z pasz m.in. dodatku antybiotyków, stymulatorów wzrostu oraz mączek mięsno-kostnych oraz wdrożenia zasad dobrostanu zwierząt zarówno w hodowli, transporcie, jak i w trakcie przygotowania zwierząt do uboju – mówi ekspert.

Wskazuje również na rygorystyczne przestrzeganie zasad bezpieczeństwa zdrowotnego mięsa i jego przetworów w sferze uboju, przetwórstwa i obrotu towarowego.

- W wyniku intensyfikacji produkcji poprawiła się znacznie efektywność ekonomiczna produkcji wieprzowiny, m.in. dzięki znacznemu skróceniu  czasu hodowli tuczników do ok. 5 miesięcy i ograniczeniu kosztu paszy, pracy oraz lepszemu wykorzystaniu pomieszczeń – wyjaśnia prof. Pisula. - Wymaga to jednak dostosowania się do bardzo wymagających zasad hodowli, obrotu towarowego zwierzętami, poprawności wykonania poszczególnych czynności ubojowych, rozbiorowych i przygotowania mięsa do sprzedaży detalicznej. Odstępstwa i błędy w ich realizacji powodują powstawanie szeregu wad technologicznych mięsa, utrudniających jego wykorzystanie jako mięsa kulinarnego lub w produkcji przetwórczej – akcentuje.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (23 691) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH