REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Na skutek drożejącego surowca maleją marże zakładów mięsnych

  • Autor: Bank Gospodarki Żywnościowej
  • Data: 16-06-2009, 14:08

Ceny żywca rzeźnego w Polsce ustanawiają kolejne rekordy. Według MRiRW na początku czerwca (1-7.06) cena zakupu trzody chlewnej po przeliczeniu na wagę żywą wyniosła 5,01 PLN/kg i po raz pierwszy od września 2004 r. przekroczyła poziom 5 PLN/kg. Pierwszy raz w historii barierę 5 PLN/kg żywca przekroczyła cena zakupu bydła rzeźnego. Najwyższe w historii notowań MRiRW są również ceny zakupu indorów - podają analitycy Banku Gospodarki Żywnościowej.

REKLAMA

Wysokie ceny żywca oznaczają silną presję na redukcję marż zakładów ubojowych i przetwórczych. O ile w maju cena zakupu trzody chlewnej była o 31 proc. wyższa niż przeciętnie w maju w latach 2004-08, to cena sprzedaży półtusz wieprzowych z zakładów była odpowiednio o 26 proc. wyższa. Oznacza to, że ceny zakupu surowca, który jest najważniejszym składnikiem kosztów zakładów ubojowych, rosną szybciej niż ceny zbytu. Wprawdzie ceny innych składników kosztów uboju (oprócz energii) nie rosną już tak szybko jak jeszcze rok temu, to obecna sytuacja i tak oznacza dla wielu zakładów niższą rentowność. Na niższą rentowność wpływa również mniejsza skala produkcji, gdyż wyższe są jednostkowe koszty stałe.

Trudna jest również sytuacja zakładów rozbiorowych i przetwórczych. Cena zbytu schabu środkowego z kością była w maju jedynie o 13 proc. wyższa niż przeciętnie w analogicznym miesiącu w latach 2004-08. Ministerstwo nie notuje cen zbytu pozostałych elementów tuszy, ale można przypuszczać, że nie wzrosły one w wystarczającym stopniu, aby utrzymać marże z rozbioru na stałym poziomie.

W maju cena zbytu szynki gotowanej była zaledwie o 12 proc. wyższa niż przeciętnie w tym miesiącu. Z punktu widzenia producentów nieco lepiej wygląda sytuacja w przypadku kiełbasy toruńskiej, której cena jest o 22 proc. wyższa niż przeciętnie. Prawdopodobnie jest to efekt zwiększonego zapotrzebowania na kiełbasę ze względu na rozpoczęcie „sezonu grillowego" i poszukiwanie przez część konsumentów oszczędności poprzez zakup tańszych produktów żywnościowych.

Podobna sytuacja panuje na rynku mięsa drobiowego, gdzie ceny zbytu tańszych tuszek, ćwiartek i nóg wzrosły w ostatnich miesiącach bardziej niż ceny filetów z piersi.

W pierwszym tygodniu czerwca tuszki kurcząt były o 26 proc. droższe niż przed rokiem, a filety z piersi jedynie o 8 proc. droższe. W tym samym czasie ceny tuszek indyczych były o 12 proc. wyższe, a ceny filetów z piersi o 5 proc. wyższe niż przed rokiem.

WIĘCEJ INFORMACJI

KOMENTARZE: (5)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • Indor 18-06-2009, 21:50:
i są takie sexy!
  • Znawca 18-06-2009, 11:28:
Podobno we wnętrzu każdego indyka kryje się perła.
  • kura 17-06-2009, 21:03:
i są takie mądre!

Zobacz wszystkie komentarze (5)

REKLAMA
REKLAMA
PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (21 484) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH