REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Na strategię odbudowy produkcji trzody chlewnej trzeba poczekać

  • www.farmer.pl
  • Autor: farmer.pl/ Iwona Dyba
  • Data: 26-07-2012, 18:44

Strategia odbudowy i rozwoju produkcji trzody chlewnej w Polsce do roku 2030 - to program, którego inicjatorem jest Związek Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej POLSUS. Program miał charakter otwarty, każdy mógł przesłać swoje uwagi i sugestie dotyczące funkcjonowania rynku trzody chlewnej na adres mailowy POLSUS.

REKLAMA

Projekt jest odpowiedzią na trudną sytuację producentów trzody chlewnej i stale pogłębiający się spadek pogłowia świń w kraju.

Termin nadsyłania wszelkich sugestii dotyczących czynników, które powodują spadek pogłowia trzody chlewnej, ograniczają produkcję świń lub też zaburzających funkcjonowanie rynku trzody - minął 30 maja 2012 r.

Z tego co udało nam się na razie ustalić, dopiero w sierpniu możemy liczyć na przedstawienie konkretnych wniosków. - Zebraliśmy wszystkie nadesłane sugestie, musimy jeszcze przedyskutować temat z ekspertami i myślę, że w sierpniu przedstawimy już dokładne wytyczne programu - mówi dr Tadeusz Blicharski, dyrektor POLSUS.

Na potrzeby realizacji tego projektu zostało powołane konsorcjum, w skład którego wchodzą: POLSUS (lider projektu) oraz Krajowa Rada Izb Rolniczych, Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP, Unia Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego i Związek Polskie Mięso.

Projekt jest finansowany z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego i ma na celu opracowanie wytycznych dla rozwoju branży trzody chlewnej na najbliższe lata.

KOMENTARZE: (6)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • EmIlio 30-07-2012, 22:38:
.. mam świnki... i to co tu piszą to jakaś głupota.... po co zwiększać pogłowie jeśli magazyny są pełne mięsa, a cena skupu jest nieopłacalna (cena jest z przed 15 lat a koszty mamy dzisiejsze..)

w mojej okolicy kolejni rolnicy rezygnują z trzody, pozostają tylko ci co mają słabe ziemie i sieją żytko, pszenżytko i jęczmień albo mieszanek powyższych... .. ale przecież i tak dokładają do interesu....
  • bb 28-07-2012, 05:15:
Aż się już nie chce komentować. Przypomina się stary dowcip z czasów PRL: "Co się zbiera najpierw, gdy w PGR trafią się wczesne przymrozki? Odpowiedź: najpierw zbiera się aktyw".
  • locha 27-07-2012, 14:59:
a kto powiedział, że w Polsce ma wzrosnąć pogłowie? A może lepiej jest mniej świń, ale lepiej na nich zarabiać? Poza tym ograniczenie importu jest możliwe tylko dzięki większej konkurencyjności polskiej produkcji - to tylko ekonomia... jeśli oni mogą sprzedać dobre mięso taniej, to ktoś je kupi. Dlaczego kupujący ma płacić więcej za gorszy towar, ale krajowy?

Zobacz wszystkie komentarze (6)

REKLAMA
REKLAMA
PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (23 371) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH