Partnerzy portalu
partner portalu partner portalu partner portalu

Partner serwisu

partner serwisu
Mięso

Na wigilijnym stole Polaków karp zaczyna ustępować śledziowi

- Jako naród przyzwyczailiśmy się do dobrze znanych potraw, których receptury przekazywane są z pokolenia na pokolenie. Karp, nadal niezwykle popularny, ustępuje jednak śledziom. To one są prawdziwymi królami wigilijnych stołów ze względu na różnorodne sposoby ich serwowania - mówi Kazimierz Kustra, prezes Seko.

Na wigilijnym stole Polaków karp zaczyna ustępować śledziowi
Kazimierz Kustra, fot. mat. pras.

Karp stał się królem wigilijnego stołu ze względów praktycznych – ta stosunkowo młoda tradycja pojawiła się w czasach PRL, kiedy tę rybę można było łatwo zdobyć. Czasy się jednak zmieniły, a upodobania konsumentów ewoluowały. Czego teraz oczekują Polacy i jakie ryby najchętniej podają na świąteczny stół?

Jak zauważa Kazimierz Kustra, choć na co dzień klienci oczekują różnorodnych smaków i nowych propozycji, w okresie świątecznym stawiają przede wszystkim na tradycję.

– Jako naród przyzwyczailiśmy się do dobrze znanych potraw, których receptury przekazywane są  z pokolenia na pokolenie. Karp, nadal niezwykle popularny, ustępuje jednak śledziom. To one są prawdziwymi królami wigilijnych stołów ze względu na różnorodne sposoby ich serwowania. Świąteczne śledzie pod pierzynką, w oleju, z cebulką, czy nawet rolmopsy – tutaj konsumenci odnajdują różnorodność, nawiązując jednocześnie do tradycji. – dodaje.

Prezes Seko przyznaje, że sentyment do karpia nadal jest silny, więc klienci będą po niego sięgać także w tym roku.

– Pamiętajmy, że wszelkie zmiany w zwyczajach żywieniowych nie następują z dnia na dzień. Jako Seko w tym roku również dostarczymy naszym klientom produkt Karp w galarecie, gdyż wiemy, że nadal występuje on na wigilijnych stołach. Z takiego samego, słusznego założenia wychodzą hodowcy karpi, dzięki którym ta wigilijna tradycja nadal jest silna – dodaje Kazimierz Kustra.

Jak przyznaje Kazimierz Kustra, klienci w okresie przedświątecznym bardzo często sięgają po półprodukty, które ułatwiają im przygotowanie bożonarodzeniowych przysmaków.

– Na wybrzeżu zdecydowanie łatwiej o świeżo złowioną rybę, więc tam zwyczaje konsumenckie są odrobinę inne. W całej Polsce jednak zarówno gospodynie, jak i gospodarze, doceniają półprodukty, z których wykonują swoje ulubione, regionalne potrawy rybne – mówi.

Prezes Seko wymienia, że największą popularnością cieszą się filety śledziowe oraz produkt Śledzik na okrągło, stanowiące podstawę większości rybnych smakołyków wigilijnych.

– Śledź jest obecny na naszych stołach już od średniowiecza. Tak głęboko zakorzeniona tradycja ma znaczenie w kwestii zwyczajów konsumenckich. Jemy to, do czego jesteśmy przyzwyczajeni, a od dziecka większość z nas zna smak śledzia. - mówi.

SPÓŁKI SEKTORA SPOŻYWCZEGO NA GPW

SEKSeko SA

więcej informacji:

Seko RSS ALERT    /    Kazimierz Kustra RSS ALERT    /    ryby RSS ALERT    /    śledzie RSS ALERT    /    karpie RSS ALERT    /    Boże Narodzenie RSS ALERT    /    ryby 2018 RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.90.45.27
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.