REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Nadanie kabanosom loga GTS nie ograniczy produkcji wyrobów nie spełniających norm

  • Autor: ŁR, portalspozywczy.pl
  • Data: 20-10-2011, 12:47
Nadanie kabanosom loga GTS nie ograniczy produkcji wyrobów nie spełniających norm

Certyfikat Gwarantowanej Tradycyjnej Specjalności przyznany polskim kabanosom dopuszcza możliwość, aby zarejestrowana nazwa była nadal używana na etykietach produktów, które nie odpowiadają zarejestrowanej specyfikacji. Pod warunkiem, że na etykiecie nie zostanie umieszczone oznaczenie „tradycyjna gwarantowana specjalność", skrót „GTS" lub powiązane logo UE.

REKLAMA

Po zarejestrowaniu nazwy "Kabanosy" nadal istniała będzie możliwość produkowania i wprowadzania na rynek produktów podobnych do „Kabanosów" pod nazwą „Kabanosy" - tyle że bez odniesienia do unijnej rejestracji.

Dlatego też zarejestrowanie nazwy „Kabanosy" jako gwarantowanej tradycyjnej specjalności w żaden sposób nie ograniczy praw innych producentów do używania podobnej lub nawet identycznej nazwy wobec swoich produktów.

CENY HURTOWE

KOMENTARZE: (2)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • regionalnesmaki 20-10-2011, 21:35:
Bardzo mądrze Pan mówi. Z Kabanosami będzie jak z Mozarellą. We Włoszech jest Mozarella GTS (jest też i regionalna Mozarella di Buffala Campagna ChNP, z mleka bawolego), ale da się tam znaleźć i zwykłą mozarellę, niewiele różniącą się od tej GTS, produkowaną np. we Francji czy w RFN.
Podobnie będzie i w Polsce. Będą producenci, którzy przejdą certyfikację, będą mieć logo GTS i będą sprzedawać po wyższej cenie, w tym i za granicę. Będą też dostępne kabanosy zwykłe, równiez niemieckie czy czeskie, po niższej cenie, w tym te drobiowe.
Polacy mogli powalczyć o to, aby mieć Chronione Oznaczenie Geograficzne i stworzyć markę Kabanosy Polskie, tak jak Czesi mają Piwo Czeskie ChOG, a Holendrzy Goudę Holenderską ChOG. W obu przypadkach obszarem dozwolonej produkcji, jest cały kraj, receptura jest chroniona i nikt nie może używać nazwy, jeśli nie produkuje wg. receptury.
A problem z produktami tradycyjnymi czy regionalnymi i tworzeniem grup jest w całej Polsce. Niestety Polacy nie przywykli do współdziałania, raczej do walki i konkurencji. A szkoda.
  • Bogusław Barański 20-10-2011, 20:44:
Starania Związku Polskie Mięso o zdobycie znaku GTS dla kabanosów, choć trwała długo, nie była bezsensowna, nawet jeśli można produkować nadal wszelkie inne kabanosy, w tym nawet drobiowe (choć biorąc pod uwagę etymologię słowa, "kabanos drobiowy" brzmi mniej więcej jak "udko wieprzowe").
Teraz chodzi o to, aby wypromować wobec konsumentów te prawdziwe kabanosy. Pieniądze unijne na to są dostępne. Trzeba teraz dobrego samoorganizowania się do kampanii promocyjnych producentów tych prawdziwych kabanosów.
Wróżę, że pomimo tego znaku GTS, sukcesu nie będzie. Zbyt trudno w polskiej branży mięsnej o tworzenie wspólnych działań pomimo konkurowania. Ot, taka polska specjalnośc tradycyjna...

Zobacz wszystkie komentarze (2)

REKLAMA
REKLAMA
PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (28 308) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH