REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Nadchodzą ciężkie czasy dla firm przemysłu mięsnego

  • Autor: PAP
  • Data: 20-11-2016, 13:25
Nadchodzą ciężkie czasy dla firm przemysłu mięsnego
ciężkie czasy dla firm przemysłu mięsnego

Po bardzo dobrych wynikach wypracowanych przez firmy przemysłu mięsnego w I półroczu 2016 roku, drugie półrocze nie będzie już tak dobre - uważają eksperci Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.

REKLAMA

A będzie tak m.in. ze względu na znaczny, bo ponad 20-procentowy wzrost cen żywca wieprzowego.

W całym 2016 roku produkcja sprzedana sektora mięsnego wyniesie 47-48 mld zł i będzie o 2-4 proc. większa niż w 2015 roku, a zysk netto może obniżyć się do 1,2 mld zł, tj. o ok. 17 proc.

Pogorszenie kondycji finansowej tego sektora może spowodować też ograniczenie nakładów inwestycyjnych do poziomu ok. 1,0 mld zł, co oznacza, że będą o ponad 20 proc. niższe niż w 2015 roku.

Jak uważają eksperci, przewidywane pogorszenie wyników i stanu finansowego przedsiębiorstw przemysłu mięsnego w II połowie tego roku nie zachwieje branżą.

Większym zagrożeniem jest trudna sytuacja na rynku żywca wieprzowego w związku z ASF.

"Pojawienie się ognisk tej choroby na terenach o większej koncentracji produkcji żywca wieprzowego mogłoby dla niektórych firm oznaczać konieczność zaprzestania produkcji" - napisano w analizie rynku.

KOMENTARZE: (4)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • józef 24-11-2016, 14:46:
konsumpcja mięsa to bezsensowne okrucieństwo wobec zwierząt bo mięso nie jest potrzebne do życia a dieta mięsna jest bardziej ryzykowna dla zdrowia niż bezmięsna
  • RSD 22-11-2016, 14:19:
dla medycyny rak nadal jest wielką tajemnicą. Sposób w jaki obecnie leczy się raka (chemioterapia, chirurgicznie) można porównać do leczenia łupieżu za pomocą gilotyny.

Oczywiście to stosowanie "gilotyny" jest bardzo opłacalne dla branży medycznej.

Podsumowując - wegetarianie też chorują na raka. Wszyscy rzucili palenie, ale nadal ludzie chorują na raka płuc.
  • Tomi 21-11-2016, 17:38:
WHO dodaje jednak, że mięso ma istotne walory zdrowotne. Jest ważnym źródłem żelaza, cynku czy witaminy B12 oraz niezastąpionym źródłem aminokwasów egzogennych (czyli takich, których nie może wyprodukować nasz organizm). Nie powinniśmy więc z mięsa całkiem rezygnować, lecz jedynie ograniczyć jego spożycie!

Zobacz wszystkie komentarze (4)

REKLAMA
REKLAMA
PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (32 899) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 199)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH