Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Nadchodzi kolejna fala podwyżek cen surowca mięsnego?

  • Autor: Łukasz Rawa, portalspozywczy.pl
  • Data: 12-03-2013, 12:09
Nadchodzi kolejna fala podwyżek cen surowca mięsnego?
Dariusz Formela, prezes PKM Duda

Początek 2013 r. pokazał, że w tym roku trudno będzie o przełom. Mimo planów Ministerstwa Rolnictwa zakładających odbudowę pogłowia, prognozy dotyczące najbliższego czasu nie są optymistyczne - mówi serwisowi portalspozywczy.pl Dariusz Formela, prezes PKM Duda.

Eksperci rynkowi zgodnie twierdzą, że w 2013 r. dojdzie do spadku pogłowia trzody chlewnej poniżej poziomu 11 mln sztuk. - Co prawda ceny trzody spadają od października 2012 r., ale wysokie ceny zbóż i pogłębiający się "świński dołek" mogą wywołać kolejną falę podwyżek cen surowca - ocenia Dariusz Formela. - Przewiduje się również dalszy spadek sprzedaży wędlin na rzecz mięsa świeżego - dodaje.

Wieprzowina nadal będzie droższa od mięsa białego, co przełoży się na dalsze zmniejszenie jej konsumpcji. - Lekarstwem na spadek krajowego popytu na wieprzowinę będzie intensyfikacja eksportu na Wschód, szczególnie na rynki azjatyckie. Aktywność polskich firm za granicą będzie w tym roku jednak utrudniona. Ciosem dla wizerunku polskiej branży mięsnej były doniesienia na temat obecności koniny w mięsie wołowym pochodzenia m.in. polskiego. Trudno oszacować skalę szkód wyrządzonych polskim zakładom mięsnym z tego tytułu, ale afera z koniną na pewno nie ułatwi producentom osiągania dobrych wyników finansowych - przyznaje prezes PKM Duda.

W jego ocenie, po kolejnym trudnym roku przyjdzie w końcu czas na poprawę warunków rynkowych. - Spodziewamy się, że odczuwalne spadki cen skupu nastąpią w 2014 r. Również w przyszłym roku ujawnią się pierwsze efekty ministerialnego programu odbudowy pogłowia. Do tego czasu grupa PKM Duda będzie realizować program poprawiania rentowności segmentu ubojowego, który uodporni ją na kolejne niekorzystne zmiany w otoczeniu rynkowym - zapowiada Formela. - Pierwsze efekty wdrażanych od początku IV kwartału 2012 inicjatyw są pozytywne. Spodziewamy się, że działalność zakładu produkcyjnego w Grąbkowie na trwałe odzyska rentowność - zaznacza.

Koncern nadal będzie rozwijał segment handlowy. - Liczymy, że dalsza ekspansja w kanale HoReCa i na rynkach zagranicznych stanie się jednym z fundamentów wzrostu naszej grupy. Obok rozwijania działalności operacyjnej będziemy prowadzić działania zmierzające do lepszego zarządzania długiem i płynnością - mówi prezes PKM Duda. - Naszym zdaniem dopiero grupa posiadająca z jednej strony silne atrybuty wzrostu na rynku, a z drugiej silne fundamenty finansowe jest gotowa na funkcjonowanie w tak trudnych czasach - podsumowuje.

Podobał się artykuł? Podziel się!

SPÓŁKI SEKTORA SPOŻYWCZEGO NA GPW

DUDPolski Koncern Mięsny Duda SA

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (23 213) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 266)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH