REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Nadchodzi potężna fala upadłości w branży mięsnej

  • Autor: Rzeczpospolita
  • Data: 02-01-2010, 09:14
Nadchodzi potężna fala upadłości w branży mięsnej

Jeszcze w styczniu nawet kilkaset spółek mięsnych może zniknąć z rynku - ostrzega Rzeczpospolita. Dotyczy to prawie 1000 zakładów zakwalifikowanych do produkcji na rynek krajowy.

REKLAMA

W naszym kraju działające zakłady mięsne dzielą się na trzy podstawowe grupy. Pierwsza obejmuje firmy, które mają uprawnienia do sprzedaży mięsa do krajów UE. Takich zakładów jest 3140 (z tego ponad jedna trzecia to ubojnie). Druga grupa to 1206 firm, które mogą prowadzić tzw. działalność marginalną, lokalną i ograniczoną. Z kolei trzecia to 936 fabryk zakwalifikowanych do produkcji na rynek krajowy. W związku z tym, że z końcem 2009 roku minął okres przejściowy, w którym polskie firmy mięsne miały dostosować się do wymogów Unii Europejskiej, trzecia grupa nie może już prowadzić działalności.

Rzeczpospolita przytacza wypowiedź Iwony Gomulskiej z Głównego Inspektoratu Weterynarii, która wyjaśnia, że od 1 stycznia 2010 r. funkcjonować mogą tylko dwie pierwsze grupy. Zakłady produkujące na rynek krajowy musiały zakończyć działalność, chyba że przekwalifikowały się na prowadzenie działalności marginalnej lub dostosowały do regulacji wspólnotowych. - Z 936 zakładów tej grupy 432 zadeklarowały dostosowanie się do wymagań unijnych do końca 2009 r. - mówi Iwona Gomulska. Na razie nie wiadomo, ilu się to udało.

Zdaniem Witolda Choińskiego, prezesa Związku Polskie Mięso, najprawdopodobniej wielu zakładom się to nie udało i będą musiały zakończyć działalność. Mimo tego, eksperci nie uważają, aby 2010 rok miał być lepszy od poprzedniego. - Taniejący krajowy surowiec powinien spowodować, że firmy będą mniej zainteresowane importem - uważa Choiński.

KOMENTARZE: (8)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • zaciekawiony 05-01-2010, 00:19:
Gdzie jest spis tych zakładzików? Chętnie bym popatrzył na jakąś listę, może w GIW-ie?
  • Twardy 04-01-2010, 11:49:
Pewnie kolega nasłuchał się w uczelniach i zdrzył się z okrutną rzeczywistością... standard w tej branży.
  • Jaromin 03-01-2010, 23:10:
Widzę, że kolega Zen dopiero co ze szkolnej ławy (studenckiej) i jeszcze pamięta oreślenia TQM lecz zarządzanie procesowe? W moich oczach to jest zarządzanie procesami i nie wiem czy dokładnie opisuje problem branży. Lecz ucz się kolego. Świeża krew jest potrzebna w tej szufladzie... Pozdrawiam

Zobacz wszystkie komentarze (8)

REKLAMA
REKLAMA
PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (23 371) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH