REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Nadchodzi rewolucja w produkcji wędlin

  • Autor: Łukasz Rawa, portalspozywczy.pl
  • Data: 30-09-2013, 12:11
Nadchodzi rewolucja w produkcji wędlin

W tej chwili możemy obserwować światową rewolucję w produkcji wędlin bezosłonkowych, czyli przetworów mięsnych w alginianach - mówi serwisowi portalspozywczy.pl Andrzej Marchewka, prezes firmy Promar.

REKLAMA

Obecnie na rynku maszyn pojawia się bardzo wiele nowych rozwiązań i technologii. - Akurat w tym roku wypadają zarówno targi IFA, jak i Polagra Tech, więc możemy obserwować pełen przekrój trendów w technice maszynowej. Głównym tematem w kontekście branży mięsnej są urządzenia do produkcji wędlin bezosłonkowych, w alginianach. Dotychczas technologia ta znajdowała zastosowanie przede wszystkim przy produkcji wyrobów surowych i salami. Nie stosowano jej natomiast przy produkcji przetworów parzonych i odkręcanych, były jedynie cięte. Tymczasem na targach IFA po raz pierwszy pokazane zostały rozwiązania umożliwiające zastosowanie alginianów do produkcji wymienionych wcześniej asortymentów - mówi Andrzej Marchewka. - Wzrost popularności osłonek alginianowych w pewnym stopniu przełożył się już na zahamowanie wzrostu cen jelit baranich i wieprzowych - zauważa.

Prezes Promaru przyznaje, że sam jest zaskoczony dynamiką rozwoju rynku osłonek alginianowych. - Okazało się, że polscy konsumenci szybko zaakceptowali ten rodzaj nowości. To jeden z powodów, które sprawiły, że Polska wyprzedziła Francję i jest dziś największym producentem wyrobów w osłonkach alginianowych, w skali światowej- wskazuje Andrzej Marchewka. - Producenci są coraz bardziej zainteresowani zarówno maszynami, jak i samym alginianem. Obserwujemy zwiększenie inwestycji w tym temacie - dodaje.

Zwraca uwagę, że usprawnienie technologii o możliwość użycia alginianów przy produktach parzonych i odkręcanych sprawiło, że rozwiązanie zaczęły wdrażać również największe koncerny mięsne. - Myślę, że kapitał, który obecnie wszedł w ten sektor, spowoduje, że postęp technologii alginianowych będzie dużo szybszy niż dotychczas- prognozuje prezes Promaru.

KOMENTARZE: (2)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • albin 18-10-2013, 10:00:
Mam pytanie do fachowców Czy roztwór solny który w ostatniej fazie robi z alginianów mocniejsza osłonkę
jest zdrowy????
czy za parę lat nieodbite się to na zdrowiu człowieka???
Czy w tym zawodzie wszyscy myślą jak nasz rzad(jak się (kapną)domyślą to nas nie będzie)
  • janek 03-10-2013, 19:05:
wszystko się zgadza tylko iż takie wędliny smakują jak plastik ,niech kiełbasa będzie kiełbasą a nie plastikiem Tarczyński robi takie kabanosy które smakują jak plastik

Zobacz wszystkie komentarze (2)

REKLAMA
REKLAMA
PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (25 264) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH