Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Nadchodzi rewolucja w produkcji wędlin

  • Autor: Łukasz Rawa, portalspozywczy.pl
  • Data: 30-09-2013, 12:11
Nadchodzi rewolucja w produkcji wędlin

W tej chwili możemy obserwować światową rewolucję w produkcji wędlin bezosłonkowych, czyli przetworów mięsnych w alginianach - mówi serwisowi portalspozywczy.pl Andrzej Marchewka, prezes firmy Promar.

Obecnie na rynku maszyn pojawia się bardzo wiele nowych rozwiązań i technologii. - Akurat w tym roku wypadają zarówno targi IFA, jak i Polagra Tech, więc możemy obserwować pełen przekrój trendów w technice maszynowej. Głównym tematem w kontekście branży mięsnej są urządzenia do produkcji wędlin bezosłonkowych, w alginianach. Dotychczas technologia ta znajdowała zastosowanie przede wszystkim przy produkcji wyrobów surowych i salami. Nie stosowano jej natomiast przy produkcji przetworów parzonych i odkręcanych, były jedynie cięte. Tymczasem na targach IFA po raz pierwszy pokazane zostały rozwiązania umożliwiające zastosowanie alginianów do produkcji wymienionych wcześniej asortymentów - mówi Andrzej Marchewka. - Wzrost popularności osłonek alginianowych w pewnym stopniu przełożył się już na zahamowanie wzrostu cen jelit baranich i wieprzowych - zauważa.

Prezes Promaru przyznaje, że sam jest zaskoczony dynamiką rozwoju rynku osłonek alginianowych. - Okazało się, że polscy konsumenci szybko zaakceptowali ten rodzaj nowości. To jeden z powodów, które sprawiły, że Polska wyprzedziła Francję i jest dziś największym producentem wyrobów w osłonkach alginianowych, w skali światowej- wskazuje Andrzej Marchewka. - Producenci są coraz bardziej zainteresowani zarówno maszynami, jak i samym alginianem. Obserwujemy zwiększenie inwestycji w tym temacie - dodaje.

Zwraca uwagę, że usprawnienie technologii o możliwość użycia alginianów przy produktach parzonych i odkręcanych sprawiło, że rozwiązanie zaczęły wdrażać również największe koncerny mięsne. - Myślę, że kapitał, który obecnie wszedł w ten sektor, spowoduje, że postęp technologii alginianowych będzie dużo szybszy niż dotychczas- prognozuje prezes Promaru.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (2)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • albin 18-10-2013, 10:00:
Mam pytanie do fachowców Czy roztwór solny który w ostatniej fazie robi z alginianów mocniejsza osłonkę
jest zdrowy????
czy za parę lat nieodbite się to na zdrowiu człowieka???
Czy w tym zawodzie wszyscy myślą jak nasz rzad(jak się (kapną)domyślą to nas nie będzie)
  • janek 03-10-2013, 19:05:
wszystko się zgadza tylko iż takie wędliny smakują jak plastik ,niech kiełbasa będzie kiełbasą a nie plastikiem Tarczyński robi takie kabanosy które smakują jak plastik

Zobacz wszystkie komentarze (2)

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (20 087) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 271)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH