Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Nadciąga fala inwestycji w branży mięsnej

  • Autor: Łukasz Rawa, portalspozywczy.pl
  • Data: 21-01-2014, 10:25
Nadciąga fala inwestycji w branży mięsnej
(fot. PTWP)

W bieżącym roku możemy spodziewać się zwiększenia skali inwestycji w przemyśle mięsnym. Na boom inwestycyjny porównywalny do tego, jaki obserwowaliśmy w latach 2007-2008 nie ma jednak co liczyć. Niemniej, na najbliższe miesiące ekonomiści prognozują dla branży okres spokojnego wzrostu.

Podczas gdy słabsze zakłady mięsne zmagają się z negatywnymi skutkami przeinwestowania, liderzy rynku planują i wdrażają kolejne, często kosztowne projekty. Przykładowo, Grupa Sokołów rocznie przeznacza na inwestycje ok. 100 mln zł. Co prawda w 2014 roku nie planuje ona większych wydatków, ale w perspektywie najbliższych trzech lat zamierza dokonać znaczących inwestycji. - Dzięki planowanym dużym inwestycjom w kolejnych latach chcemy zwiększać przychody o minimum 20 proc. rocznie i zwiększyć jednocześnie udziały w polskim rynku - mówi Bogusław Miszczuk, prezes Grupy Sokołów. W realizacji tego celu ma pomóc m.in. realizowany właśnie projekt budowy najnowocześniejszej w Europie linii rozbioru wołowiny.

Na rynku wołowiny rośnie jednak konkurencja. Pini Beef przejęło za 10,5 mln zł Zakład Mięsny w Końskowoli i planuje jego ambitną modernizację a irlandzki koncern ABP Food Group kupił od Grupy Ferrarini zakład produkcyjny w Kłosowicach. Jak deklaruje Paul Finnerty, prezes Grupy ABP - jego firma chce zbudować w Polsce biznes o znaczącej skali. Elementem tej strategii są przejęcia. Ewentualnej akwizycji lub fuzji nie wyklucza również PKM Duda. Dariusz Formela, prezes koncernu tłumaczy, że ewentualne ruchy konsolidacyjne będą realizowane z wykorzystaniem instrumentów rynku kapitałowego.

Inwestycje planuje Zakład Mięsny Mościbrody. Po tym jak w zeszłym roku spółka zainwestowała ok. 7 mln zł, w bieżącym roku wyda na ten cel również kilka milionów złotych. - W tej chwili najważniejsza jest dla nas budowa porządnej, odpowiadającej standardom nie tylko unijnym, ale i światowym zamrażalni. Poza tym powiększamy produkcję. Zrobiliśmy kilka inwestycji, np. w nowoczesną oczyszczalnię ścieków, oraz w obiekty chłodnicze. W tej chwili trwa proces inwestycyjny w produkcję mięsa mielonego, ponieważ chcemy je dostarczać do sieci marketów - komentuje Krzysztof Borkowski, prezes ZM Mościbrody.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (20 087) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 271)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH