REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Największa w Polsce farma ekologiczna chce zainwestować w kurzą fermę

  • Autor: Redakcja Rolna TVP
  • Data: 25-05-2010, 09:42

W Jaworzu koło Bielska-Białej działa największe w regionie gospodarstwo z certyfikatem ekologicznym. Ponad 120 ha farma jest prowadzona przez Zakład Doświadczalny Państwowego Instytutu Zootechniki w Grodźcu Śląskim. Wkrótce oprócz mięsa będzie w nim można kupić ekologiczny drób i jaja bo farma w Jaworzu chce zainwestować w hodowle kur: zielono i złoto nóżki oraz rasy karmazynowej - informuje Redakcja Rolna TVP.

REKLAMA

Gospodarstwo od 2007 roku posiada certyfikat ekologiczny i specjalizuje się w hodowli zwierząt starych ras: bydła rasy czerwonej polskiej, owiec wrzosówki i olkuskiej oraz trzody chlewnej: złotnickiej i puławskiej.

KOMENTARZE: (2)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • regionalnesmaki 06-04-2011, 18:19:
Z tą ostatnią tezą się zgadzam, ale nie zgodzę się w tezą że: ekologiczne=zdrowe. Nie ma na to dowodów! Brytyjski departament rolnictwa zlecił nawet opracowanie badań na temat i wyszło, że ekologiczne ani nie smaczniejsze, ani nie zdrowsze.
Polska powinna przede wszystkim położyć nacisk na produkcję zintegrowaną w rolnictwie, a także na produkty regionalne i tradycyjne, których u nas w Polsce jest co najmniej 5000 (tyle zidentyfikowano). Polska ma owszem duży potencjał w dziedzinie rolnictwa ekologicznego i powinno to się rozwijać, ale nie kosztem produktów tradycyjnych, które, jak pokazują wszystkie badania są atrakcyjniejsze niż ekologiczne (poza tym mogą być również produkowane ekologicznie).
Miejmy nadzieje, że Polska pójdzie drogą Włoch, Austrii lub Hiszpanii czyli krajów które rozwijają zarówno produkty regionalne i tradycyjne (żeby wspomnieć tylko doskonałe sery lub oliwy), ale także i ekologiczne. Brytyjczycy wpierw postawili na ekologiczną produkcję, teraz się z tego wycofują i przestawiają na tradycyjne i regionalne, zaczynają m.in. przywracać do życia sery popularne w XIX wieku, których od kilku dekad nie produkowano czy stare piwa typu Ale, o których również zapomniano.
  • Insider 06-04-2011, 16:50:
To bardzo dobra wiadomość, sygnał że społeczeństwo zaczyna coraz lepiej dostrzegać , jak ważne jest zdrowe odżywianie oparte na produktach poch. z naturalnych metod upraw i hodowli z poszanowaniem dobrostanu zwierząt. W dobie szalejących chorób cywilizacyjnych, epidemii otyłości , alergii , supermarketów zapchanych tanim (?) przemysłowym żarciem proekologiczne przedsięwzięcia są ze wszechmiar pożądane, tym bardziej że kraj nasz ma duży potencjał w tym zakresie, a temat ten dość blado wypada na tle innych krajów. Pamiętajcie ludziska: nie szukajcie zdrowia w aptekach, to żywność ma być waszym lekarstwem ( za Hipokratesem ). Powodzenia !

Zobacz wszystkie komentarze (2)

REKLAMA
REKLAMA
PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (11 967) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH