Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Najzamożniejsi Polacy jedzą wołowinę, najbiedniesi ziemniaki i pieczywo

  • Autor: Dziennik Gazeta Prawna
  • Data: 02-06-2014, 08:48
Najzamożniejsi Polacy jedzą wołowinę, najbiedniesi ziemniaki i pieczywo
Rosną różnice w żywieniu Polaków w zależności od grubości portfela

Z analizy Głównego Urzędu Statystycznego o sytuacji gospodarstw domowych w 2013 r. wynika, że systematycznie spada przeciętne miesięczne spożycie na osobę większości podstawowych artykułów żywnościowych, z roku na rok jest coraz większy rozdźwięk między zwyczajami żywieniowymi poszczególnych warstw społecznych - informuje Dziennik Gazeta Prawna.

 

Wraz ze wzrostem zamożności gospodarstw domowych rośnie poziom spożycia niektórych artykułów żywnościowych. Tam, gdzie dochody są najwyższe, przeciętnie miesięcznie na jedną osobę w porównaniu z rodzinami o najniższych dochodach zjada się więcej: mięsa wołowego - ponad 5-krotnie, 3-krotnie więcej masła, wypija 3-krotnie więcej wód mineralnych oraz źródlanych, 2,7-krotnie więcej soków owocowych, 2,3-krotnie więcej soków warzywnych i owocowo-warzywnych oraz spożywa 2,5-krotnie więcej jogurtów, owoców i ryb, a także ponad dwa razy więcej serów. W gospodarstwach domowych o najniższych dochodach na stołach królują pieczywo, ziemniaki, cukier oraz margaryny i inne tłuszcze roślinne.

Jak informuje Dziennik Gazeta Prawna zdaniem socjologów w Polsce coraz częściej widać zjawisko, które w Stanach Zjednoczonych czy Europie Zachodniej jest już bardzo powszechne: zamożnych stać na lepsze, mniej przetworzone i zdrowsze jedzenie. Biedniejsi nie cierpią głodu, tylko odżywiają się tańszymi i mniej zdrowymi produktami. Z drugiej strony klasa średnia i klasa wyższa także w ramach obrony swojego wizerunku je coraz więcej produktów z ich punktu widzenia prestiżowych. Tak jest właśnie choćby z wołowiną. Jak wynika z danych Agencji Rynku Rolnego, w 2012 r. statystyczny Polak zjadł zaledwie 1,8 kg wołowiny, a to nawet 10 razy mniej niż jeszcze w latach 80. Powoli zaczyna się to zmieniać, za co odpowiada klasa średnia.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (7)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • Lila 04-06-2014, 10:02:
Grecy nie jedzą dużo mięsa? Najlepszą jagnięcinę jadłam właśnie u Greków, że o musace nie wspomnę. Hiszpanie nie jedzą dużo mięsa? Może Hiszpanie w Japonii, bo w Hiszpanii je się dużo mięsa, są nawet restauracje wyspecjalizowane wyłącznie w mięsie. Hiszpanie znani są też z jamon serrano i chorizo, które jak wiadomo jarskie nie są.
Nie wiem skąd czerpiesz wiedzę o świecie, ale mamy zdecydowanie inne spostrzeżenia.
  • Kubanek 03-06-2014, 19:30:
W jakich ilościach? Ile przeciętny mieszkaniec Polski, czytaj wsi, bo w miastach mało kto mieszkał, spożywał mięsa, powiedzmy te 1000, 500 czy nawet 200 lub 100 lat temu? Ile człowiek jako istota spożywa mięsa dzisiaj, w takim kraju nawet jak Polska, a ile spożywano go dawniej? Ewolucyjnie, człowiek nie jest przystosowany do spożywania mięsa w takich ilościach ile spożywa, podobnie jest z cukrem i słodyczami, które są jeszcze bardziej obce. Spożywanie mięsa 2 razy w tygodniu na obiad to optiumum, nie ma potrzeby aby spożywać je częściej, a pomysł spożywania go codziennie na obiad, śniadanie i kolacje uważam za kompletny debilizm i prosta drogę do trumny. Z niczym nie wolno przesadzać, wszystko jest dla ludzi, ale spożywane z umiarem.
Chyba pracownicy sektora mięsnego się odezwali, bo inaczej tego nie jestem w stanie wytłumaczyć. Wiem jak się jada w różnych krajach i jak wygląda w tych krajach stan zdrowia. Włosi, Chińczycy, Japończycy, Koreańczycy, Hiszpanie, Portugalczycy, Grecy, nie jedzą dużo mięsa, jedza za to dużo świeżych warzyw i owoców, sporo przetworów mlecznych lub ryb. I to widać, bo grubasów tam nie ma tylu co w Anglii czy Niemczech, a i kuchnia jest o wiele ciekawsze i bardziej urozmaicona. Uczmy się od południowców i Azjatów, nie od Szwabów czy Angoli. Dłużej pożyjemy, a i smaczniej będziemy się odżywiać.
  • Lila 03-06-2014, 18:20:
Analizując zapadalność na choroby, powinieneś brać pod uwagę skażenie środowiska (np. metale ciężkie w wodzie i glebie), ilość stosowanych pestycydów i innej chemii w żywności, tryb życia (siedzący vs. aktywny) oraz konsumpcję używek i narkotyków w poszczególnych krajach.

Co do naszej tradycyjnej kuchni, to prócz soczewicy i bobu, obfitowała ona również w wiele potraw mięsnych.

Zobacz wszystkie komentarze (7)

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (20 288) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 271)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH