Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Naukowcy po raz kolejny krytykują proces produkcji foie gras

  • Autor: globalmeatnews.com/portalspozywczy.pl
  • Data: 03-08-2017, 14:50
Naukowcy po raz kolejny krytykują proces produkcji foie gras
fot. shutterstock

Kontrowersyjna metoda karmienia kaczek w procesie produkcji słynnego francuskiego pasztetu foie gras znowu doczekała się krytyki. Naukowcy z Uniwersytetu w Cambridge postulują określenie stałych wskaźników dobrostanu zwierząt i maksymalnej wagi wątroby kaczek i gęsi przeznaczanych do uboju.

Foie gras, znana też jako pasztet strasburski, produkowane jest ze stłuszczonych wątróbek kaczych i gęsich. Foie gras to jedna z najdroższych potraw kuchni francuskiej, serwowana tradycyjnie podczas świąt.

W celu uzyskania 10-krotnie powiększonej patologicznie wątroby (choroba zwana stłuszczenie wątroby), 3-6 miesięczne kaczki i gęsi przeznaczone na foie gras trzymane są w ciasnych klatkach, pozbawione możliwości ruchu i karmione obgotowaną, zmieloną i natłuszczoną kukurydzą wtłaczaną na siłę do przełyku ptaków za pomocą zgłębnika (sondy): 2 razy dziennie (kaczki), 4 razy dziennie (gęsi) przez okres 2-3 tygodni przed ubojem. 

Ze względu na rażące naruszenie dobrostanu zwierząt produkcja foie gras jest zabroniona w wielu krajach europejskich, w tym w Polsce.

Działająca na rzecz dobrostanu zwierząt organizacja UFAW opublikowała raport, w którym stwierdza szereg problemów na wszystkich etapach produkcji foie gras.

Organizacja wymienia m.in. złe warunki przetrzymywania zwierząt podczas hodowli, a także obrażenia, jakie powstają podczas intensywnego karmienia kaczek. UFAW zwraca także uwagę na sprzeczny z dobrostanem zwierząt brak dostępu do wody do kąpieli i fakt, że intensywnie karmione zwierzęta boją się ludzi. Stwierdzono także, że wraz ze wzrostem wagi ptaków, ich stan pogarszał się.

- Należy opracować technologię produkcji foie gras bez wymuszania na zwierzętach jedzenia ponadnormatywnych porcji. Kacze wątroby nie powinny osiągać wagi, przy której pojawiają się efekty patologiczne - mówi dr Irene Rochlitz z Uniwersytetu w Cambridge, która nadzorowała badania nad dobrostanem kaczek przy produkcji foie gras.

- Aby zapobiec gromadzeniu się niebezpiecznych substancji i innych niekorzystnych efektów z powrotu nieprawidłowego funkcjonowania wątroby kaczek, należy określić maksymalny ciężar wątroby kaczej na podstawie badań naukowych. Aby zapobiec złemu samopoczuciu zwierząt, należy także ustalić limity dotyczące wskaźników dobrostanu, jak uszkodzenia skrzydeł i ciała, prawidłowość chodu, zapalenie skóry i kontrolować pod tym kątem ptaki, zarówno przed, jak i po uboju - czytamy w konkluzji raportu.

UFAW postuluje, aby określić maksymalną masę wątroby zwierzęcia przy produkcji foie gras na 300 gram u kaczek i 400 g u gęsi.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (23 458) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH