Partnerzy portalu
partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu

Partner serwisu

partner serwisu
Mięso

Naukowcy z Uniwersytetu Łódzkiego zbadają stosunki społeczne w łańcuchu produkcji wieprzowiny

Gospodarka europejska ma problemy z procesami produkcyjnymi i strukturalnymi. Jednym z tych ostatnich jest choćby ograniczona ochrona praw pracowniczych. Jak podkreśla Międzynarodowa Organizacja Pracy (MOP) temat "przyzwoitej pracy" ma strategiczne znaczenie dla łańcuchów dostaw globalnych. Po prostu – lepsze warunki pracy, to lepszy produkt. Projekt „Meat up FFire” ma przeanalizować całościowo i w rezultacie poprawić sytuację w sektorze produkcji mięsa wieprzowego. Zajmą się tym między innymi naukowcy z Wydziału Prawa i Administracji UŁ.

Naukowcy z Uniwersytetu Łódzkiego zbadają stosunki społeczne w łańcuchu produkcji wieprzowiny
Uczestnicy projektu „Meat up FFire”, fot. Biuro Prasowe UŁ

Rynek mięsa wieprzowego charakteryzują poważne problemy strukturalne, które wymagają złożonej i kompleksowej analizy. Projekt „Meat up FFire” ma na celu przeanalizowanie całego łańcucha produkcji wieprzowiny, a nie tylko jej sektora przetwórstwa. W perspektywie objąć ma relacje przemysłowe, aspekty ekonomiczne i socjologiczne. 

- Łańcuch produkcji wieprzowiny jest złożony. Kryzys w jednym sektorze pogarsza sytuację w innych. Ponadto społeczeństwo i ekonomia w Europie to całość, do problemu trzeba więc podchodzić ponadnarodowo – mówi dr Izabela Florczak z WPiA UŁ.

Proponowane w ramach projektu działanie ma na celu zwiększenie wkładu dialogu społecznego w sprawiedliwość, wolność i włączenie społeczne w ważnym sektorze gospodarki UE, takim jak przemysł mięsny, koncentrując się na sektorze wieprzowiny. W tej dziedzinie od niedawna niezbędna jest poprawa wiedzy i zwiększenie doświadczeń w zakresie stosunków przemysłowych.


Międzynarodowe spotkania partnerów projektu odbędą się w Łodzi oraz w Warszawie. Spotkanie w Łodzi zostanie przygotowane przez Uniwersytet Łódzki. W skład zespołu z ramienia UŁ wchodzą dr Izabela Florczak (Scientific Committee and Principle Investigator), dr Marta Otto (Research Team Staff) oraz prof. Mirosław Włodarczyk (Advisory Board).

Prowadzona analiza obejmować będzie studium przypadku badanej materii, w szczególności stopień udziału partnerów społecznych oraz weryfikację współczesnych metod komunikacji międzysektorowej. Analizowany będzie również stopień uzwiązkowienia pracowników pracujących w łańcuchu produkcji mięsa wieprzowego.

- Przeprowadzone w ramach projektu analizy umożliwią nam przygotowanie zaleceń mających za zadanie poprawę stosunków społecznych w łańcuchu produkcji mięsa wieprzowego. Każdy z partnerów przygotuje swoje zalecenia, po czym skonfrontowane zostaną one podczas kolejnego spotkania – tłumaczy dr Izabela Florczak. 

Końcowym etapem projektu będzie podsumowujące spotkanie w Bolonii, w którym udział wezmą partnerzy społeczni. Przygotowany zostanie tam raport końcowy oraz zebrane zostaną materiały do publikacji książkowej.

Analiza, która zostanie przeprowadzona w projekcie „Meat up FFire”, będzie wykorzystywać metody z wielu dyscyplin nauki. Badane będą m.in. związki przemysłu wieprzowego z gospodarką, socjologią. Zostanie również przeprowadzona analiza z perspektywy prawnej. Z tego punktu widzenia projekt ma również na celu wzmocnienie dialogu społecznego jako spoiwa społeczeństwa Europejskiego. 

więcej informacji:

wieprzowina RSS ALERT    /    wieprzowina 2019 RSS ALERT    /    mięso RSS ALERT    /    Uniwersytet Łódzki RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.235.4.196
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

portale w grupie

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.