Partnerzy portalu
partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu

Partner serwisu

partner serwisu
Mięso

Negatywne opinie o polskiej wołowinie wywołały presję na ceny eksportowe

- Początek 2019 r. minął na polskim rynku wołowiny pod znakiem dużych zawirowań. Tak zwana afera mięsna, związana z nielegalnym ubojem krów w jednym z zakładów, odbiła się szerokim echem, zarówno w krajowych jak i zagranicznych mediach. Często słychać było przewidywania, że eksport wołowiny silnie obniży się, ze względu na duże obawy przed zakupem mięsa z Polski. Wynikały one z podejrzeń odbiorców, że mięso nie jest produkowane z zachowaniem należytych standardów - powiedział Łukasz Czech, analityk rynków rolnych BGŻ BNP Paribas.

Negatywne opinie o polskiej wołowinie wywołały presję na ceny eksportowe
fot. shutterstock.com
  • Źródło www.portalspozywczy.pl

Autor: Bank BGŻ BNP Paribas
Data: 08-03-2019, 10:54

- Negatywne opinie o polskiej wołowinie wywołały presję na ceny eksportowe. To z kolei przełożyło się na niższe ceny zbytu na poziomie ubojni, a następnie niższe ceny u sprzedającego rolnika. Jest to bardzo duża zmiana na rynku wołowiny, uważanego dotychczas za najstabilniejszy ze wszystkich kategorii mięsa - dodał Łukasz Czech.

Według danych Ministerstwa Finansów, eksport mięsa wołowego w 2018 r. wyniósł 391 tys. t, czyli o 4% mniej niż w 2017 r., z czego 16% mięsa trafiło do krajów poza Unią Europejską. Wartość wyeksportowanej wołowiny wyniosła 1,46 mld euro. Liczba sprzedanych za granicą sztuk żywego bydła zmalała o 22,6%, zaś import żywych zwierząt wzrósł o 11,5%, co wynika między innymi ze zwiększonego popytu na cielęta przeznaczane na dalszy tucz. Głównymi odbiorcami wołowiny z Polski były Niemcy (90 tys. t), Włochy (80 tys. t) oraz Turcja (34 tys. t). Wołowina świeża lub schłodzona odpowiadała za 77% wielkości eksportu mięsa wołowego.

- Jednocześnie w 2018 r., według danych Głównego Urzędu Statystycznego, produkcja wołowiny w wadze poubojowej ciepłej wyniosła 565 tys. t, czyli była o 1,1% wyższa niż w 2017 r. Niższy eksport mniejszych sztuk wraz ze zmniejszonym ubojem cieląt  - o 10,3% (r/r) - przełożyły się na wzrost wagi przeciętnej sztuki o 1%. Zwiększenie produkcji wołowiny wynikało głównie ze wzrostu produkcji mięsa z jałówek (o 1,8% r/r) oraz byczków i buhajków (+1,6%). Produkcja mięsa z krów utrzymała się na poziomie z 2017 r. - mówi Łukasz Czech, analityk rynków rolnych BGŻ BNP Paribas.

Według danych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, w pierwszych tygodniach po wybuchu afery ceny skupu bydła ogółem spadły o ponad 5%. Niemniej, już pod koniec lutego ponownie odbiły. W Unii Europejskiej ciężko jest o tańszą wołowinę niż z Polski w porównywalnym standardzie, w związku z czym europejscy odbiorcy często nie mają alternatywy. Dużych zawirowań nie widać również na rynku wewnętrznym – według ostatnich badań Hiper-Com Poland i Grupy Mobilnej Qpony-Blix 43% sprzedawców nie zauważyło żadnych zmian w zachowaniu klientów - tylko 12% klientów pytało się o stan mięsa w związku z aferą.

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

Łukasz Czech RSS ALERT    /    ceny wołowiny RSS ALERT    /    rynek wołowiny RSS ALERT    /    eksport wołowiny RSS ALERT    /    wołowina RSS ALERT    /    nielegalny ubój RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 18.207.238.169
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.