REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Nie będzie eksportu jagniąt do Włoch - są zbyt drogie

  • Autor: Gazeta Krakowska
  • Data: 25-03-2010, 10:18

Tegoroczny skup jagniąt na Podhalu będzie najgorszym w swojej 30-letniej historii - przewiduje Jan Janczy, dyrektor Regionalnego Związku Hodowców Owiec i Kóz w Nowym Targu. Do tej pory w bazie w Bańskiej Niżnej, prowadzonej przez RZHOiK, skupiono jedynie 10 tysięcy sztuk. Nic nie wskazuje na to, aby udało się osiągnąć wyniki z lat ubiegłych na poziomie 25 tysięcy sztuk. Powód? Polskie restauracje zaczynają przebijać ceny Włochów - podaje Gazeta Krakowska.

REKLAMA

Sylwester Lis, właściciel restauracji "Fuzja Góralskiego Smaku", przyznaje, że o podhalańską jagnięcinę jest bardzo ciężko. - Mam jagnięcinę, ale z Nowej Zelandii. I jest ona droga - wyjaśnia Lis. - Podhalańska jagnięcina jest praktycznie dla nas niedostępna, chociaż dużo lepsza. Naszą jagnięcinę chwali Andrzej Gąsienica Makowski, starosta tatrzański.

- Gdy byłem we Włoszech, poczęstowany zostałem pieczenią z ich jagniąt. Nawet nie ma co porównywać! Nasza jest soczysta, tamta wysuszona, z przerośniętych jagniąt - mówi starosta. - Mamy się czym pochwalić. Dyrektor Janczy uważa, że już niedługo to nie my się będziemy prosić Włochów o zakup jagniąt przed świętami. - Po tym skupie Włosi pójdą po rozum do głowy i zaczną poważnie z nami rozmawiać - przewiduje Janczy. - Teraz, jak widzą, że im mniej wysyłamy, to dzwonią i mówią, że wezmą każdą ilość.
Hodowcy owiec poszli po rozum do głowy. Jagnięcina staje się modna w naszych restauracjach. Te, by ja pozyskać, zaczynają lepiej płacić hodowcom. Nic więc dziwnego, że ci w tym roku wstrzymali się ze sprzedażą jagniąt do Włoch.

- Nie wiem, czy uda się skupić 15 tysięcy sztuk na eksport - mówi dyrektor Janczy. - Hodowcy w ogóle na bazę nie przywożą owiec. Jak dodaje, nie chcą sprzedawać jagniąt na włoskie stoły z kilku powodów. Przede wszystkim muszą zakupić dla jagnięcia na eksport dodatkowy kolczyk z czipem. A to kosztuje co najmniej 9 zł (gdy jagnię zostaje w Polsce, nie musi mieć kolczyka). Kolejnym argumentem, który przemawia za tym, aby jagniąt nie sprzedawać do Włoch, jest cena. W najwyższej kategorii cenowej, gdzie jagnię ma minimum 10 kg, Włosi za kilogram płacą 8 zł. W ubiegłym roku za kilogram tzw. tuszki hodowcy w Polsce chcieli od 15 do 20 zł.

Dyrektor Jan Janczy przewiduje, że w przyszłym roku na włoskie stoły z Podhala trafi jeszcze mniej jagniąt. - W związku z tym, że udało się załatwić dopłaty po około 30 euro do jednej sztuki owcy, która ukończyła 12 miesięcy życia, wreszcie rolnicy mogą zdecydować się na zatrzymanie części jagniąt, aby "odremontować" stado - twierdzi Janczy. - Dzięki dopłatom zamiast do Włoch jagnięta pozostały w stajni.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA
REKLAMA
PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (22 522) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH