REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Nie tylko irlandzka wieprzowina, ale także wołowina skażona dioksynami

  • Autor: TVN24
  • Data: 09-12-2008, 20:54
Nie tylko irlandzka wieprzowina, ale także wołowina skażona dioksynami
fot. www.obojan.pl

Okazało się, że poza wieprzowiną, także wołowina została zakażona dioksynami. Skutki odczuły już 2 tys. pracowników irlandzkich przetwóni, którzy otrzymali wymówienia z pracy. Tamtejszy rząd przygotowuje pakiet ratunkowy. W Polsce informacja o wykryciu rakotwórczych dioksyn postawiła na nogi całą inspekcję weterynaryjną, która bada już próbki potencjalnie zagrożonego mięsa.

REKLAMA

Inspekcja Weterynaryjna do godzin popołudniowych zabezpieczyła 22 tony potencjalnie skażonego mięsa pochodzącego z trzech irlandzkich rzeźni - poinformował zastępca głównego lekarza weterynarii Krzysztof Jażdżewski.

Główny Lekarz Weterynarii Janusz Związek wyjaśnił, że z 667 ton sprowadzonego od 1 września br. mięsa zatrzymano około 80-90 ton wieprzowiny i wyrobów. Do naszego kraju przywieziono z Irlandii głównie boczek i wątrobę wieprzową. Potencjalnie skażone mięso może znajdować się m.in. w pasztetach, które trafiły do sklepów. Ich kontrole już zapowiedziała Państwowa Inspekcja Sanitarna.

Z kolei według resortu rolnictwa, we wtorek do południa zatrzymano ok. 38 ton surowców i produktów w 28 zakładach znajdujących się na terenie 9 województw, do których trafiło podejrzane mięso z Irlandii.

Sieci handlowe w oczekiwaniu na sygnał od inspektorów na własną rękę sprawdzają swoich dostawców. Tesco zastrzega, że sprzedaje tylko polskie mięso. Makro Cash & Carry sprawdziło także dostawców. - Dostaliśmy zapewnienie od naszego dostawcy z Wielkopolski, że nie wykorzystywał irlandzkiej wieprzowiny - mówi rzeczniczka Makro Magdalena Figurna.

Do skażenia wieprzowiny dioksynami doszło w zakładach produkcji karmy dla zwierząt Millstream Recycling Plant w hrabstwie Wexford. Zakłady te dostarczają karmę do ponad 40 farm w Irlandii i dziewięciu w Irlandii Północnej. Według rzeczniczki KE ds. zdrowia Niny Papadulaki, "skażoną paszę dostarczono do 10 hodowli świń i 38 hodowli bydła w Irlandii oraz do dziewięciu hodowli świń w Irlandii Północnej". Zawartość dioksyn w badanych paszach stukrotnie przekroczyła dopuszczalny poziom.

Miejscowy urząd ds. jakości żywności w Belfaście zapewnił we wtorek, że W Irlandii Północnej trzoda nie była karmiona importowaną irlandzką paszą. We wtorek miejscowa telewizja RTE podała, że testy przeprowadzone na farmach hodowlanych bydła w Irlandii wykazały obecność dioksyn w organizmie zwierząt, choć w mniejszym stężeniu, niż w przypadku trzody chlewnej. Bydło karmiono paszą, którą wcześniej uznano za źródło skażenia tymi substancjami wieprzowiny.

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • basia 10-12-2008, 12:25:
czy masło irlandzkie też zawiera dioksyny

Zobacz wszystkie komentarze (1)

REKLAMA
REKLAMA
PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (23 409) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH