Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Nie tylko irlandzka wieprzowina, ale także wołowina skażona dioksynami

  • Autor: TVN24
  • Data: 09-12-2008, 20:54
Nie tylko irlandzka wieprzowina, ale także wołowina skażona dioksynami
fot. www.obojan.pl

Okazało się, że poza wieprzowiną, także wołowina została zakażona dioksynami. Skutki odczuły już 2 tys. pracowników irlandzkich przetwóni, którzy otrzymali wymówienia z pracy. Tamtejszy rząd przygotowuje pakiet ratunkowy. W Polsce informacja o wykryciu rakotwórczych dioksyn postawiła na nogi całą inspekcję weterynaryjną, która bada już próbki potencjalnie zagrożonego mięsa.

Inspekcja Weterynaryjna do godzin popołudniowych zabezpieczyła 22 tony potencjalnie skażonego mięsa pochodzącego z trzech irlandzkich rzeźni - poinformował zastępca głównego lekarza weterynarii Krzysztof Jażdżewski.

Główny Lekarz Weterynarii Janusz Związek wyjaśnił, że z 667 ton sprowadzonego od 1 września br. mięsa zatrzymano około 80-90 ton wieprzowiny i wyrobów. Do naszego kraju przywieziono z Irlandii głównie boczek i wątrobę wieprzową. Potencjalnie skażone mięso może znajdować się m.in. w pasztetach, które trafiły do sklepów. Ich kontrole już zapowiedziała Państwowa Inspekcja Sanitarna.

Z kolei według resortu rolnictwa, we wtorek do południa zatrzymano ok. 38 ton surowców i produktów w 28 zakładach znajdujących się na terenie 9 województw, do których trafiło podejrzane mięso z Irlandii.

Sieci handlowe w oczekiwaniu na sygnał od inspektorów na własną rękę sprawdzają swoich dostawców. Tesco zastrzega, że sprzedaje tylko polskie mięso. Makro Cash & Carry sprawdziło także dostawców. - Dostaliśmy zapewnienie od naszego dostawcy z Wielkopolski, że nie wykorzystywał irlandzkiej wieprzowiny - mówi rzeczniczka Makro Magdalena Figurna.

Do skażenia wieprzowiny dioksynami doszło w zakładach produkcji karmy dla zwierząt Millstream Recycling Plant w hrabstwie Wexford. Zakłady te dostarczają karmę do ponad 40 farm w Irlandii i dziewięciu w Irlandii Północnej. Według rzeczniczki KE ds. zdrowia Niny Papadulaki, "skażoną paszę dostarczono do 10 hodowli świń i 38 hodowli bydła w Irlandii oraz do dziewięciu hodowli świń w Irlandii Północnej". Zawartość dioksyn w badanych paszach stukrotnie przekroczyła dopuszczalny poziom.

Miejscowy urząd ds. jakości żywności w Belfaście zapewnił we wtorek, że W Irlandii Północnej trzoda nie była karmiona importowaną irlandzką paszą. We wtorek miejscowa telewizja RTE podała, że testy przeprowadzone na farmach hodowlanych bydła w Irlandii wykazały obecność dioksyn w organizmie zwierząt, choć w mniejszym stężeniu, niż w przypadku trzody chlewnej. Bydło karmiono paszą, którą wcześniej uznano za źródło skażenia tymi substancjami wieprzowiny.

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • basia 10-12-2008, 12:25:
czy masło irlandzkie też zawiera dioksyny

Zobacz wszystkie komentarze (1)

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (16 111) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 262)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.