Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Niemcy, Hiszpanie i Francuzi jedzą mniej wołowiny. A co z Polakami?

  • Autor: ŁR, portalspozywczy.pl
  • Data: 22-07-2014, 14:41
Niemcy, Hiszpanie i Francuzi jedzą mniej wołowiny. A co z Polakami?
(źródło: mat. pras.)

Rocznie na każdego Polaka przypada średnio aż 85,4 kg różnego rodzaju mięs, z czego wołowina stanowi jedynie 1,5 kg. Średnie unijne spożycie wołowiny wynosi natomiast 15 kg na osobę. W Europie zdecydowanie najwięcej wołowiny spożywają Niemcy, Hiszpanie i Francuzi chociaż według danych Eurostat, również w przypadku tych państw spożycie wołowiny w ostatnim okresie spadło.

Na niekorzystną sytuację w konsumpcji wołowiny w Polsce wpływ ma wiele czynników. Zdaniem konsumentów podstawowymi barierami dla wzrostu spożycia tego gatunku mięsa jest jego wysoka cena oraz brak pewności, że zakupiony produkt będzie cechował się odpowiednią jakością i walorami smakowymi. Wyniki badań  przeprowadzonych przez instytut badawczy ProPublicum wskazują ponadto, że poziom wiedzy Polaków dotyczący wołowiny i sposobów jej przyrządzania jest niewielki, a wokół mięsa wołowego wytworzyło się wiele niekorzystnych stereotypów.

W powszechnej opinii przygotowanie potraw z wołowiny jest niezwykle trudne i czasochłonne, dlatego z obawy przed kulinarną porażką konsumenci chętniej sięgają po inne gatunki mięsa. Przez długi czas wołowina uważana była za produkt dostępny tylko dla nielicznych, który nie ma szans zagościć w naszym menu na stałe. Polacy często nie są też pewni jakości i składu dostępnego na naszym rynku mięsa, a brak gwarancji, że wybrany produkt spełni ich oczekiwania i będzie bezpieczny, skutecznie zniechęca ich do sięgania po mięso wołowe, zwłaszcza że do niedawna wysoko gatunkowa polska wołowina przeznaczona była głównie na rynki zagraniczne.

Należy podkreślić, że w Polsce upodobanie do naturalnej, certyfikowanej żywności dopiero zaczyna się kształtować i konsumenci stopniowo nabierają przekonania, że jakość użytych do przygotowywania potraw produktów ma ogromne znaczenie dla końcowego efektu ich starań i kulinarnego sukcesu. Coraz większą wagę przywiązuje się też do walorów odżywczych mięsa.

Jak wskazuje Jerzy Wierzbicki, prezes prezes Polskiego Zrzeszenia Producentów Bydła Mięsnego, szansą na przełamanie patowej sytuacji w konsumpcji wołowiny w Polsce jest wprowadzony przez PZPBM certyfikat jakości QMP, który decyzją Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi został uznany w 2008 roku za pierwszy krajowy system jakości mięsa wołowego. Stawia on rygorystyczne wymagania dotyczące jakości sprzedawanego pod tym oznaczeniem mięsa na każdym etapie produkcji.

Podobał się artykuł? Podziel się!
Sokołów inwestuje w IT NASTĘPNY ARTYKUŁ

Sokołów inwestuje w IT

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (21 472) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH