REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Niepewna przyszłość europejskiego rynku mięsa

  • Autor: ŁR, portalspozywczy.pl
  • Data: 29-06-2015, 15:19
Niepewna przyszłość rynku mięsa w UE
Prof. dr hab. Andrzej Pisula (fot. PTWP)

Unia Europejska należy do największych producentów mięsa w świecie. Udział UE w światowej produkcji mięsa wynosił w 2013 r.: wieprzowego ok. 22 mln ton, drobiowego ok.13 mln ton, wołowego ponad 7 mln ton, baraniego ok. 1 mln ton – mówi prof. dr hab. Andrzej Pisula.

REKLAMA

W międzynarodowym obrocie towarowym w 2013 r. było ponad. 31 mln ton (mięso drobiowe 13,2 mln ton, wołowina 9,4 mln ton oraz wieprzowina 7,4 mln ton). - Ten poziom międzynarodowego obrotu mięsem utrzymuje się od kilku lat – zauważa profesor. Największymi eksporterami były USA (7,6 mln ton) i Brazylia (6,6 mln ton), natomiast udział UE wynosił 3,7 mln ton.

- W 2014 r. eksport wieprzowiny z UE był ograniczony o ok. 8 proc. rosyjskim embargiem na zakup tego mięsa. Największy spadek eksportu wystąpił na Litwie, w Polsce, w Niemczech i we Francji. Natomiast wzrósł w Holandii, Hiszpanii, Belgii i na Węgrzech – wskazuje prof. Pisula.

- Według raportu OECD/FAO w dekadzie 2013-2022 roczne tempo światowego  obrotu towarowego mięsem obniży się do 1,6 proc. z 4,3 proc. w poprzedniej dekadzie i będzie wynikiem wzrostu produkcji mięsa w krajach rozwijających się a tym samym zmniejszenia importu. Przewiduje się, że największym eksporterem mięsa pozostaną USA, natomiast spodziewany jest spadek produkcji i eksportu w państwach UE w wyniku rosnących kosztów – dodaje.

Dodatkowymi czynnikami, mogącymi mieć istotne znaczenia dla produkcji  wieprzowiny w UE są: planowane zmniejszenie dotacji dla rolnictwa po 2020r., presja WTO do ograniczenia barier dostępu znacznie tańszej żywności głównie z krajów rozwijających się na rynek europejski oraz realizacja programu CETA (Canada Comprehensive Trade and Economic Agreement podpisanego w 2014r.) i przygotowywanego programu TTIP (Transatlantic Trade and Investment Partnership) pomiędzy UE i USA. 

Prof. Pisula podkreśla, że szczególnie niepokojącym dla producentów mięsa jest ten ostatni program,  ponieważ prawdopodobnie umożliwi sprzedaż na rynku europejskim znacznie tańszej wieprzowiny produkowanej w USA, z użyciem m.in. stymulatorów wzrostu, dotychczas niedozwolonymi w państwach członkowskich UE.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA
REKLAMA
PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (25 986) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH