Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

NIK: biurokracja ogranicza skuteczność programów zwalczania salmonelli

  • Autor: PAP
  • Data: 25-02-2013, 13:50

Długotrwałe uzgodnienia międzyresortowe są znaczącym powodem ograniczenia skuteczności programów zwalczania salmonelli u drobiu - oceniła Najwyższa Izba Kontroli. W najnowszym raporcie NIK wskazuje też na przypadki prowadzenia hodowli bez nadzoru weterynarzy.

Izba podkreśliła, że przepisy unijne dopuszczają poziom zakażeń wynoszący 1 proc. dla stad hodowlanych oraz 2 proc. dla stad kur niosek, natomiast w 2010 r. Polska miała wśród państw UE najwyższy odsetek zarażonych stad kur hodowlanych na poziomie 2,6 proc, a odsetek zakażonych stad kur niosek na poziomie 4,5 proc. uplasował nasz kraj na czwartym miejscu pod tym względem. W 2011 r. sytuacja poprawiła się tylko w niewielkim stopniu - zaznaczyła NIK. Izba przypomniała jednocześnie, że Polska jest czwartym pod względem wielkości w UE producentem mięsa drobiowego i szóstym producentem jaj. Jedna trzecia tych produktów trafia na eksport.

Według NIK, co roku kolejne Krajowe programy zwalczania salmonelli, finansowane ze środków UE, nie przynoszą pożądanych efektów, m.in. dlatego że wchodzą w życie z opóźnieniem - zamiast 1 stycznia zaczynają obowiązywać w kwietniu albo w maju z powodu długotrwałych uzgodnień międzyresortowych.

"Do momentu zatwierdzenia rozporządzeń wykonawczych przez Radę Ministrów nie ma w Polsce podstawy prawnej do wydania decyzji o likwidacji zakażonych stad, nawet jeśli choroba zostanie wykryta. Taka sytuacja obniża skuteczność całego procesu zwalczania salmonelli" - stwierdziła Izba.

NIK podkreśliła, że dostrzega wysiłki Głównego Lekarza Weterynarii, który zalecał powiatowym lekarzom pobieranie prób do badań nawet w czasie przerw w obowiązywaniu programów, ale bez możliwości likwidacji zarażonych stad działania te były nieskuteczne. Zdaniem Izby rozporządzenia w tak ewidentnej sprawie powinien wydawać minister rolnictwa, tak żeby Krajowe programy zwalczania salmonelli obowiązywały rzeczywiście od 1 stycznia każdego roku.

NIK wykryła także, że na terenie 11 skontrolowanych Powiatowych Inspektoratów Weterynaryjnych ponad 10 proc. hodowców nie zgłosiło swojej działalności służbom weterynaryjnym, choć miało taki obowiązek. Izba zwróciła też uwagę, że lekarze nie wykonywali obowiązkowych kontroli, które wykryłyby taką działalność. W efekcie wiele hodowli w ogóle nie było objętych nadzorem weterynaryjnym i ochroną przed zakażeniem salmonellą - oceniła NIK.

Izba stwierdziła też uchybienia w pracy powiatowych lekarzy weterynarii. Za "szczególnie groźne" uznano przypadki nieinformowania lekarzy z sąsiednich powiatów o wykryciu zakażenia salmonellą na swoim terenie. Nie zrobiło tego czterech z 11 skontrolowanych powiatowych lekarzy.

NIK zwróciła też uwagę na konieczność opracowania jasnych kryteriów, na podstawie których wyceniane są kwoty odszkodowań dla hodowców za zniszczone stada. "W obecnych szacunkach występują zbyt duże różnice - nawet do 109 proc. Wycena waha się w zależności od powiatu oraz rzeczoznawcy, który ją wykonuje" - wskazała Izba.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ INFORMACJI

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz 27-02-2013, 15:34:
Oświadczenie w sprawie informacji medialnych o raporcie NIK.
Jaja z nadzorowanych ferm nie są zakażone Salmonellą. Polsce nie grozi epidemia Salmonelli.
Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz sprzeciwia się sugestiom jakoby spożywanie jaj z polskich zarejestrowanych ferm mogło stanowić jakiekolwiek zagrożenie dla konsumentów. Przeprowadzona kontrola dotyczy drobnego wycinka produkcji żywności , nie mającego żadnego praktycznego wpływu na zdrowie Polaków. Ugruntowany w naszej tradycji kulinarnej sposób przechowywania i serwowania jaj wyklucza jakiekolwiek ryzyko.

Jajo - źródło życia nie może szkodzić życiu.
Kontakt dla prasy:
Wiceprezes Piotr Lisiecki - 602 599 606

Dodatkowe informacje dla mediów i konsumentów.
Raport NIK omawia dane historyczne za lata 2010 – 2011. Dane o poziomie skażeń stad kur niosek w tamtych latach nie mogą stanowić podstaw do wydawania ocen o aktualnym stanie faktycznym.
Stan faktyczny to systematyczny spadek liczby zatruć pokarmowych u ludzi wywołanych pałeczkami Salmonella. Wg danych Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego – Państwowego Zakładu Higieny w 2011 r. liczba zatruć pokarmowych u ludzi wywołanych pałeczkami Salmonella wyniosła 8 839. Nie oznacza to, że źródłem tych zatruć jest spożywanie jaj. Zresztą co roku notuje się spadek liczby zatruć - od 2005 r. jest ich mniej o 6982 przypadków, czyli o 44% (źródło danych: „ Raport końcowy z realizacji Krajowego programu zwalczania niektórych serotypów Salmonelli w stadach niosek gatunku Gallus gallus w 2011 r.”, opublikowany przez Inspekcję Weterynaryjną.
Stan faktyczny to także spadek skażeń w środowisku ferm w skali kraju w 2012 r. do poziomu 2,60 %. Jest to wskaźnik bliski osiągnięciu celu wspólnotowego - wyznaczonemu przez Unię Europejską na poziomie 2%. W województwie wielkopolskim, regionie o największej koncentracji pogłowia kur w intensywnej produkcji i największej produkcji jaj (34 % całej krajowej produkcji) cel ten został osiągnięty już w 2011 r.

Pełen tekst Oświadczenia Krajowej Izby Producentów Drobiu i Pasz dostępny na stronie internetowej Izby.

Zobacz wszystkie komentarze (1)

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (20 288) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 271)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH