Partnerzy portalu partner portalu partner portalu partner portalu

Partner serwisu

partner serwisu
Mięso

NIK i KRD-IG dementują doniesienia mediów o powszechnym stosowaniu antybiotyków w produkcji drobiu

W związku z licznymi doniesieniami środków masowego przekazu po publikacji informacji NIK o wynikach kontroli "Wykorzystywanie antybiotyków w produkcji zwierzęcej w województwie lubuskim", w których w sposób niezgodny z treścią raportu prezentowano lub interpretowano wyniki tej kontroli, w celu ograniczenia zagrożeń związanych z niewłaściwym odbiorem przez opinię publiczną wniosków płynących z raportu, NIK oraz Krajowa Rada Drobiarstwa-Izba Gospodarcza przyjęły sześć dodatkowych konkluzji do raportu. - Wyniki kontroli NIK nie potwierdzają doniesień medialnych o powszechnym naruszaniu przez producentów obowiązujących przepisów dotyczących stosowania antybiotyków oraz o wprowadzaniu do obrotu produktów pochodzenia zwierzęcego zawierających antybiotyki - czytamy w komunikacie NIK i KRD-IG.

NIK i KRD-IG dementują doniesienia mediów o powszechnym stosowaniu antybiotyków w produkcji drobiu
Krzysztof Kwiatkowski, prezes NIK (z lewej) oraz przedstawiciel KRD-IG, Łukasz Dominiak/ fot. NIK

Wyniki kontroli NIK zawarte w opublikowanym 8 marca raporcie wskazują, że antybiotyki stosowało je aż 70 proc. hodowców zwierząt z woj. lubuskiego objętych monitoringiem wody i pasz. W hodowlach indyków i kurcząt rzeźnych odsetek ten był jeszcze wyższy i przekraczał 80 proc. W każdym zbadanym wypadku użycie antybiotyków było uzasadniane względami leczniczymi. W ocenie NIK luki w nadzorze nad tym rynkiem są tak poważne, że urzędowy obraz może nie odpowiadać rzeczywistości. (czytaj więcej)

Niektóre tezy raportu spotkały się z krytyką ze strony Krajowej Rady Drobiarstwa-Izby Gospodarczej (czytaj więcej) oraz Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi (czytaj więcej).

21 marca KRD-IG oraz NIK na wspólnej konferencji prasowej przyjęły następujące konkluzje:

Kontrola NIK dotyczyła oceny prawidłowości i skuteczności  sprawowania nadzoru nad wykorzystaniem antybiotyków w produkcji zwierzęcej przez lubuskie organy Inspekcji Weterynaryjnej i Inspekcji Sanitarnej. Kontrolą nie byli objęci producenci produktów pochodzenia zwierzęcego.
Wyniki kontroli NIK nie potwierdzają doniesień medialnych o powszechnym naruszaniu przez producentów obowiązujących przepisów dotyczących stosowania antybiotyków oraz o wprowadzaniu do obrotu produktów pochodzenia zwierzęcego zawierających antybiotyki.

NIK przyznaje, że branża drobiarska jest jedną z kluczowych gałęzi przemysłu rolno-spożywczego, a jej rozwój wymaga stałego monitorowania i podnoszenia jakości oferowanych produktów. Prezentowanym w raporcie NIK informacjom o wzroście sprzedaży w Polsce antybiotyków weterynaryjnych towarzyszył równolegle dynamiczny przyrost produkcji zwierzęcej, w tym w szczególności drobiu.

NIK zauważa, że sprzedaż weterynaryjnych leków przeciwbakteryjnych w przeliczeniu na populację zwierząt produkcyjnych (mg/PCU) na przestrzeni ostatnich lat nie wykazywała tendencji wzrostowych.

W ocenie Stron jednym z kluczowych elementów dla zapewnienia konsumentom bezpiecznych produktów pochodzenia zwierzęcego jest sprawnie i skutecznie działający nadzór właściwych instytucji państwowych nad obrotem i stosowaniem produktów leczniczych weterynaryjnych.

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

Krajowa Rada Drobiarstwa RSS ALERT    /    KRD-IG RSS ALERT    /    NIK RSS ALERT    /    Najwyższa Izba Kontroli RSS ALERT    /    Krzysztof Kwiatkowski RSS ALERT    /    Łukasz Dominiak RSS ALERT    /    antybiotyki RSS ALERT    /    antybiotyki w produkcji drobiu RSS ALERT    /    antybiotyki w kurczakach RSS ALERT    /    drób 2018 RSS ALERT    /    drób RSS ALERT

KOMENTARZE (1)

  • Rolnik 2018-03-26 12:50:52
    Cieszę się że NIK zweryfikowal swoje stanowisko. Antybiotyków jest dużo ale mieszczą się w normach. A jak będzie za dużo to zmieni się normy. Pozdrawiam i smacznego

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.90.204.233
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

portale w grupie

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.