Partnerzy portalu partner portalu partner portalu partner portalu

Partner serwisu

partner serwisu
Mięso

NIK: niebadane mięso zalewa polski rynek

Jak wynika z raportu opublikowanego przez Najwyższą Izbę Kontroli nadzór nad ubojem gospodarczym zwierząt i handel pochodzącymi z niego produktami był niewystarczający. Pojawiła się możliwość wprowadzenia do obrotu niebezpiecznych produktów pochodzenia zwierzęcego.

NIK: niebadane mięso zalewa polski rynek
Fot. Shutterstock

- Bieżący nadzór sprawowany przez powiatowych i wojewódzkich lekarzy weterynarii był niewystarczający, co przyczyniło się do lekceważenia norm prawnych w tym zakresie i w konsekwencji doprowadziło do niekontrolowanego i nielegalnego wprowadzania do obrotu na rynku krajowym mięsa i jego przetworów oraz zdeprecjonowania zasad bezpieczeństwa żywności w tym obszarze. Nierzetelne działania odnotowano nawet w Głównym Inspektoracie Weterynarii, bowiem nie zastosowano w pełni procedury nadawania uprawnień eksportowych na rynek USA - czytamy w raporcie Najwyższej Izby Kontroli.

NIK przypomina, że sprawowanie skutecznego nadzoru w obszarze bezpieczeństwa żywności warunkuje ochronę zdrowia publicznego. Jednocześnie przepisy prawa w tym zakresie mają stanowić instrument wspomagający organy inspekcji.

- Nie zawsze normy prawne spełniają taką rolę. W tym zakresie regulacja rozporządzenia z dnia z dnia 21 października 2010 r. nie sprzyjała prawidłowemu sprawowaniu nadzoru w tym obszarze. Podmioty obowiązane do przestrzegania tych przepisów naruszały je, co skutkowało nielegalnym ubojem zwierząt i wprowadzaniem mięsa do obrotu. Mechanizmy nadzoru określone w tym rozporządzeniu nie zabezpieczały przed wystąpieniem ryzyka możliwości wprowadzania do obrotu niebezpiecznych produktów pochodzenia zwierzęcego - wynika z przeprowadzonych kontroli.

W związku z wynikami raportu - skalą uboju zwierząt w gospodarstwach i brakiem skutecznej kontroli sanitarno-weterynaryjnej - obawy Najwyższej Izby Kontroli wzbudza realizacja nadzoru nad planowanym rozszerzeniem asortymentu produktów wytwarzanych i oferowanych do sprzedaży bezpośredniej.

- Nieprawidłowo sprawowany nadzór może prowadzić do degradacji zasad bezpieczeństwa produkcji żywności i zagrożenie zdrowia, a nawet życia konsumentów. Pod tym względem niezbędne jest, zdaniem NIK, dokonanie zasadniczych zmian w funkcjonowaniu i organizacji nadzoru sanitarno-weterynaryjnego. Z uwagi na ryzyko wynikające z niekontrolowanego wprowadzania niebadanego mięsa do obrotu, wydaje się zasadne wprowadzenie obowiązku uboju zwierząt na użytek własny w rzeźniach, pozostających pod pełną kontrolą służb sanitarno-weterynaryjnych - czytamy w opublikowanym raporcie.

NIK podkreśla, że w okresie objętym kontrolą stwierdzono duże rozbieżności pomiędzy danymi prezentowanymi przez Główny Urząd Statystyczny a danymi pochodzącymi z Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa oraz sprawozdawczością Inspekcji Weterynaryjnej. Rozbieżności te dotyczyły głównie liczby zwierząt poddanych ubojowi i objętych badaniami weterynaryjnymi.

Przykładowo zgodnie ze sprawozdaniami Inspekcji Weterynaryjnej w roku 2013 przebadano na obecność włośni 77,2 tys. sztuk świń ubitych w ramach uboju gospodarczego, a w 2014 r. – 75,7 tys. sztuk świń. W świetle danych GUS w ww. latach w gospodarstwach ubito odpowiednio: 1,493 tys. sztuk świń i 1,143 tys. sztuk świń.

- Dane te wskazywały, że badaniami nie objęto 1,415,8 tys. sztuk świń w 2013 r. i 1,067,3 tys. sztuk świń w 2014 r - czytamy w raporcie NIK.

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

Najwyższa Izba Kontroli RSS ALERT    /    ubój gospodarczy RSS ALERT    /    sprzedaż bezpośrednia RSS ALERT    /    nielegalne mięso RSS ALERT    /    mięso bez badań RSS ALERT

KOMENTARZE (2)

  • Janosik 2016-07-18 15:45:18
    trzeba zdelegalizować zabijanie zwierząt na podwórku rolnika, tzw. ubój gospodarczy !!
  • Diana 2016-07-19 19:41:32
    rynek jest tam gdzie jest sprzedający i kupujący. Z uboju gospodarczego na rynek nie trafia bo mięso jest zjadane we własnym gospodarstwie. Jeśli ktoś lubi jeść niezbadane mięso to kto mu zabroni? Poza tym to mięso jest z całą pewnością badane. Czas zająć się poważniejszymi rzeczami a nie tym kto zabił swojego świniaka, królika czy koguta.

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.146.195.24
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

portale w grupie

subskrybuj portalspozywczy.pl

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku

Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze

portalspozywczy.pl w social media

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.