REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Niskie ceny skupu żywca wieprzowego

  • Autor: Bank Gospodarki Żywnościowej
  • Data: 12-11-2014, 10:42

Na początku roku nastąpił znaczny spadek cen, związany z wykryciem ognisk wirusa ASF. W drugim kwartale ceny rosły i wszystko wskazywało na to, że sytuacja na rynku powoli się stabilizuje. Jednak od początku trzeciego kwartału ceny zaczęły znowu się obniżać. Było to o tyle nieoczekiwane, że w tym okresie powinniśmy obserwować ich wzrosty, powodowane czynnikami sezonowymi, np. większą konsumpcją w okresie letnim. W rezultacie przeciętne ceny tygodniowe we wrześniu i październiku utrzymywały się na poziomie o 15-20% niższym niż w analogicznych tygodniach poprzedniego roku.

REKLAMA

Jedną z przyczyn obecnej sytuacji są ograniczenia w eksporcie mięsa wieprzowego, związane z pojawieniem się wirusa ASF w Unii Europejskiej. Kraje Unii Celnej wprowadziły zakaz importu wieprzowiny z całej UE. Sytuację Polski dodatkowo skomplikowało embargo nałożone przez kraje azjatyckie, m.in.: Japonię, Chiny i Koreę Płd. W 2013 r. na wszystkie rynki, na których został wprowadzony zakaz importu kierowaliśmy 45% wolumenu całego eksportu nieprzetworzonego mięsa wieprzowego. Polskie firmy starały się kompensować ich utratę poprzez większą sprzedaż w ramach UE, jednak nie zdołano w ten sposób zagospodarować całych nadwyżek tego rodzaju mięsa. W rezultacie po ośmiu miesiącach br. eksport nieprzetworzonej wieprzowiny był mniejszy o 49 tys. t w porównaniu do roku poprzedniego. Dodatkowo w czerwcu, lipcu i sierpniu na wysokim poziomie utrzymywał się import mięsa. W każdym z tych miesięcy do kraju trafiło po ponad 50 tys. t nieprzetworzonego mięsa z innych państw UE. Łącznie w okresie I-VIII br. import nieprzetworzonego mięsa wyniósł 401 tys.t - o 7 tys. t. więcej niż w tym samym okresie ubiegłego roku.

Na niższy poziom cen miało również wpływ rosnące pogłowie trzody w kraju. Wg. danych GUS na początku czerwca br. wyniosło ono 11,7 mln szt. - o 5% więcej niż pod koniec lipca 2013 r. O 4% procent zwiększyła się liczebność prosiąt oraz warchlaków. Odnotowano też wysoki, 8-procentowy, wzrost liczby trzody na ubój. Zwiększyła się również liczba loch prośnych - o 3%. Wzrost pogłowia był w części spowodowany pogorszeniem bilansu handlowego żywca. W okresie od stycznia do sierpnia br. eksport wyniósł 6,7 tys. szt. i był mniejszy o 25% niż w analogicznym okresie 2013 r. Zwiększył się natomiast import - o 3%, do poziomu 155 tys. szt.

Rosnące pogłowie jest również stymulowane niskim poziomem cen mieszanek paszowych dla trzody. W opisywanym okresie średnia cena mieszanki grower/finisher była niższa o 13% niż rok wcześniej.

Wyższe pogłowie znalazło swoje odzwierciedlenie w większym skupie. Wg GUS, w ciągu pierwszych ośmiu miesięcy br. do punktów skupu dostarczono 1,27 mln t żywca, tj. o 17% więcej w porównaniu z tym samym okresem 2013 r.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA
REKLAMA
PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (28 274) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH