Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Norwegowie polubili mięso drobiowe

  • Autor: FAMMU/FAPA
  • Data: 29-01-2009, 11:00

W 2008 roku w Norwegii miał miejsce imponujący wzrost konsumpcji mięsa drobiowego, ze szczególnym naciskiem na mięso indyków. W sektorze indyków tempo wzrostu było największe i wyniosło 26 proc. w ciągu roku. Spożycie mięsa kurczaków podniosło się w porównaniu do 2007 roku o 12 proc., kształtując się na poziomie 67 tys. ton.

Największą popularnością cieszyły się filety kurczaka, które były najczęściej wybierane przez kobiety. Generalnie mięso kurczaków i indyków jest najczęściej wybierane przez młodszą część populacji, co przemawia za dużym prawdopodobieństwem kontynuowania tego trendu.

Norwescy specjaliści prognozują także kontynuację wzrostu konsumpcji białego mięsa w 2009 roku. Uważają oni, że popularność tego gatunku mięsa jest silnie powiązana z prozdrowotnym stylem życia wśród norweskiej populacji, gdzie zdrowe odżywianie jest, według wielu osób, istotnym elementem.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ INFORMACJI

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (24 516) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH