Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Nowa klasyfikacja tusz wieprzowych bez szkody dla ich producentów

  • Autor: Farmer.pl
  • Data: 29-06-2011, 13:01

Zmiany w klasyfikacji tusz wieprzowych według klasyfikacji EUROP nie wyrządzą szkody producentom trzody chlewnej. Nasze badania potwierdzają, że zgłoszony do zatwierdzenia wzór regresji zwiększy szacowaną mięsność tusz - przy najlżejszych tuszach nawet o 3,1 proc. - mówi prof. Karol Borzuta z Instytutu Biotechnologii i Przemysłu Rolno-Spożywczego - czytamy w serwisie Farmer.pl.

Ostatnie ustalanie wzoru stosowanego w aparatach do obliczania mięsności odbyło się w 2004 r. Jak wiadomo przez ostatnie lata w krajowej populacji świń nastąpiła znaczna poprawa mięsności tusz dlatego zmiany przeliczania mięsności w tuszach były nieuniknione. Tym bardziej, że UE nakłada na nas obowiązek aktualizowania, co kilka lat tych wzorów.

- W innych krajach UE już dawno równania regresji zostały zmodernizowane, niestety u nas zawsze brakowało środków na przeprowadzenie badań. Dlatego dopiero w tym roku przedstawiliśmy uaktualniony wzór, który będzie używany m.in. w aparatach AutoFom, UltraFom 300, CGM, IM-3 - tłumaczy prof. Borzuta.

Zgłoszony do zatwierdzenia wzór zwiększa o 3,1 proc. mięsność u mniejszych tuczników, które przy ocenie poubojowej wysokość „oka polędwicy" wynosi 45 mm o 1,7 proc. dla tusz z mięśniem o wysokości 55 mm, a dla tusz o wysokości mięśnia 65 mm wzrost mięsności wyniesie jedynie 0,3 proc. Niestety tusze z mięśniem o wysokości 75 mm będą miały obniżoną zawartość mięsa chudego o 1,1 proc.

Jednak jak dalej wyjaśnia profesor - ta ostatnia wartość nie stanowi obecnie zagrożenia dla producentów trzody chlewnej. W naszych badaniach potwierdziliśmy, że nawet te najbardziej mięsne tusze zyskiwały na ocenie mięsności po wprowadzeniu nowego wzoru średnio o 0,1 - 0,2 proc., więc obawa przed mniejszym zyskiem producentów w skupach jest nieuzasadniona. Najwięcej zyskają na mięsności małe i średnie tusze, a te największe nieco mniej, ale i tak pozostaną na plusie. Nie powinno to stanowić problemu, ponieważ obserwujemy obecnie tendencję od odchodzenia od produkcji tych największych tusz, gdyż coraz częściej utwierdza się pogląd, że mięso z takich tusz jest mniej smakowite.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (2)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • laik 30-06-2011, 09:41:
Kolego jak nie wiesz jak wygląda klasyfikacja poubojowa to nie pisz takich bzdór!
Jest to najbardzej miarodajna ocena, a waga żywa cóż ... jak chcesz, żeby cię rżnęli to prosze bardzo, mamy demokrację
  • Kubasiewicz Krzysztof 30-06-2011, 09:32:
Kwalifikacja według tego i owego ....może być ,ale zeby nie robic nikomu wody z mózgu...dla sprzedającego swinie na ubój najwazniejsza jest cena żywca....ile za 1 kg żywca płaci kupujacy ! Poubojowa ocena ma podstawową wade,że właściciel zabitych swiń- półtusz nie uczestniczy w ocenie ze wzgledów higienicznych i sanepid owskich.Jest to badanie jednostronne wiarygodne dla ubojni,a całkowicie niewiarygodne dla sprzedawcy swiń...Klasyfikator jest przewaznie dogadany z firmą ubojowa,czesto zatrudniony jest formalnie,lub na innym stanowisku przez firmę ubojową.Jest to bardzo korupcjogenne...i łatwo tu o oszukanie hodowcy swiń,dostawcy !co do klasyfikacji i pieniędzy za świnie.

Zobacz wszystkie komentarze (2)

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (15 208) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 262)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.