Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Nowa klasyfikacja tusz wieprzowych bez szkody dla ich producentów

  • Autor: Farmer.pl
  • Data: 29-06-2011, 13:01

Zmiany w klasyfikacji tusz wieprzowych według klasyfikacji EUROP nie wyrządzą szkody producentom trzody chlewnej. Nasze badania potwierdzają, że zgłoszony do zatwierdzenia wzór regresji zwiększy szacowaną mięsność tusz - przy najlżejszych tuszach nawet o 3,1 proc. - mówi prof. Karol Borzuta z Instytutu Biotechnologii i Przemysłu Rolno-Spożywczego - czytamy w serwisie Farmer.pl.

Ostatnie ustalanie wzoru stosowanego w aparatach do obliczania mięsności odbyło się w 2004 r. Jak wiadomo przez ostatnie lata w krajowej populacji świń nastąpiła znaczna poprawa mięsności tusz dlatego zmiany przeliczania mięsności w tuszach były nieuniknione. Tym bardziej, że UE nakłada na nas obowiązek aktualizowania, co kilka lat tych wzorów.

- W innych krajach UE już dawno równania regresji zostały zmodernizowane, niestety u nas zawsze brakowało środków na przeprowadzenie badań. Dlatego dopiero w tym roku przedstawiliśmy uaktualniony wzór, który będzie używany m.in. w aparatach AutoFom, UltraFom 300, CGM, IM-3 - tłumaczy prof. Borzuta.

Zgłoszony do zatwierdzenia wzór zwiększa o 3,1 proc. mięsność u mniejszych tuczników, które przy ocenie poubojowej wysokość „oka polędwicy" wynosi 45 mm o 1,7 proc. dla tusz z mięśniem o wysokości 55 mm, a dla tusz o wysokości mięśnia 65 mm wzrost mięsności wyniesie jedynie 0,3 proc. Niestety tusze z mięśniem o wysokości 75 mm będą miały obniżoną zawartość mięsa chudego o 1,1 proc.

Jednak jak dalej wyjaśnia profesor - ta ostatnia wartość nie stanowi obecnie zagrożenia dla producentów trzody chlewnej. W naszych badaniach potwierdziliśmy, że nawet te najbardziej mięsne tusze zyskiwały na ocenie mięsności po wprowadzeniu nowego wzoru średnio o 0,1 - 0,2 proc., więc obawa przed mniejszym zyskiem producentów w skupach jest nieuzasadniona. Najwięcej zyskają na mięsności małe i średnie tusze, a te największe nieco mniej, ale i tak pozostaną na plusie. Nie powinno to stanowić problemu, ponieważ obserwujemy obecnie tendencję od odchodzenia od produkcji tych największych tusz, gdyż coraz częściej utwierdza się pogląd, że mięso z takich tusz jest mniej smakowite.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (2)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • laik 30-06-2011, 09:41:
Kolego jak nie wiesz jak wygląda klasyfikacja poubojowa to nie pisz takich bzdór!
Jest to najbardzej miarodajna ocena, a waga żywa cóż ... jak chcesz, żeby cię rżnęli to prosze bardzo, mamy demokrację
  • Kubasiewicz Krzysztof 30-06-2011, 09:32:
Kwalifikacja według tego i owego ....może być ,ale zeby nie robic nikomu wody z mózgu...dla sprzedającego swinie na ubój najwazniejsza jest cena żywca....ile za 1 kg żywca płaci kupujacy ! Poubojowa ocena ma podstawową wade,że właściciel zabitych swiń- półtusz nie uczestniczy w ocenie ze wzgledów higienicznych i sanepid owskich.Jest to badanie jednostronne wiarygodne dla ubojni,a całkowicie niewiarygodne dla sprzedawcy swiń...Klasyfikator jest przewaznie dogadany z firmą ubojowa,czesto zatrudniony jest formalnie,lub na innym stanowisku przez firmę ubojową.Jest to bardzo korupcjogenne...i łatwo tu o oszukanie hodowcy swiń,dostawcy !co do klasyfikacji i pieniędzy za świnie.

Zobacz wszystkie komentarze (2)

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (20 381) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 271)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH