Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Nowa mapa ASF

  • Autor: ŁR, portalspozywczy.pl
  • Data: 15-04-2015, 14:27
Nowa mapa ASF
(źródło: Główny Inspektorat Weterynarii)

Nowy obszar zagrożenia ASF (strefa III), ma na celu wzmocnienie nadzoru epidemiologicznego i jest istotnym elementem zabezpieczenia przed ewentualnym rozprzestrzenianiem się choroby na inne regiony - wyjaśnia Główny Inspektorat Weterynarii.

Wystąpienie pod koniec stycznia kolejnego ogniska afrykańskiego pomoru świń w gospodarstwie oraz stale utrzymujące się wśród dzików zakażenie tą chorobą na terenie dwóch powiatów województwa podlaskiego, tj. powiatów sokólskiego i białostockiego, dało Komisji Europejskiej podstawy do ustanowienia tzw. obszaru zagrożenia, obejmującego gminy:

- Krynki, Kuźnica, Sokółka i Szudziałowo w powiecie sokólskim,
- Gródek i Michałowo w powiecie białostockim.

Utworzenia, a właściwie wydzielenia w ramach ustanowionego dotychczas obszaru objętego ograniczeniami dodatkowej strefy, dokonano w oparciu o zasady określone w decyzji Komisji 2014/709/UE. Utworzenie obszaru zagrożenia warunkowane jest wystąpieniem na tym samym terenie zarówno ognisk ASF u świń, jak i przypadków tej choroby u dzików. Obszary takie zostały utworzone w roku 2014 na Litwie i Łotwie.

Nowa strefa służy wzmocnieniu nadzoru i zmniejszeniu ryzyka rozprzestrzeniania się ASF, szczególnie poprzez produkty, które mogą być pozyskane od zwierząt z ewentualnym zakażeniem. Obecnie utworzony w Polsce obszar zagrożenia (strefa III) jest najmniejszym spośród takich obszarów ustanowionych na terytoriach państw członkowskich, w których występuje choroba.

Zasady wdrażane na terenie gmin objętych obszarem zagrożenia, dotyczą w szczególności określonych ograniczeń dotyczących umieszczania świń i produktów spożywczych z nich uzyskanych na rynku.
Poniżej wymienione zostały najważniejsze z zasad obowiązujących w obszarze zagrożenia:

- świnie mogą być wysyłane poza obszar zagrożenia tylko do uboju, a ich ubój może się odbyć wyłącznie w rzeźni zatwierdzonej do tego celu przez powiatowego lekarza weterynarii;
- do uboju poza obszarem zagrożenia mogą być przeznaczone świnie, które przebywały w gospodarstwie, z którego są wysyłane, co najmniej 30 dni lub od urodzenia,
- transport świń musi zostać zorganizowany w taki sposób, aby zwierzęta były transportowane bezpośrednio z gospodarstwa do miejsca uboju, trasą wyznaczoną i uzgodnioną z powiatowym lekarzem weterynarii,
- ubój świń musi odbywać się w specjalnie wyznaczonym do tego celu dniu,
- świeże mięso pozyskane ze świń z obszaru zagrożenia może być umieszczane wyłącznie na rynku krajowym,
- odpady poubojowe muszą podlegać osobnej obróbce pod nadzorem urzędowego lekarza weterynarii,
- Komisja Europejska musi zostać poinformowana o rzeźniach zatwierdzonych do uboju świń pochodzących z obszaru zagrożenia.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (21 946) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 271)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH