REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Nowa mapa ASF

  • Autor: ŁR, portalspozywczy.pl
  • Data: 15-04-2015, 14:27
Nowa mapa ASF
(źródło: Główny Inspektorat Weterynarii)

Nowy obszar zagrożenia ASF (strefa III), ma na celu wzmocnienie nadzoru epidemiologicznego i jest istotnym elementem zabezpieczenia przed ewentualnym rozprzestrzenianiem się choroby na inne regiony - wyjaśnia Główny Inspektorat Weterynarii.

REKLAMA

Wystąpienie pod koniec stycznia kolejnego ogniska afrykańskiego pomoru świń w gospodarstwie oraz stale utrzymujące się wśród dzików zakażenie tą chorobą na terenie dwóch powiatów województwa podlaskiego, tj. powiatów sokólskiego i białostockiego, dało Komisji Europejskiej podstawy do ustanowienia tzw. obszaru zagrożenia, obejmującego gminy:

- Krynki, Kuźnica, Sokółka i Szudziałowo w powiecie sokólskim,
- Gródek i Michałowo w powiecie białostockim.

Utworzenia, a właściwie wydzielenia w ramach ustanowionego dotychczas obszaru objętego ograniczeniami dodatkowej strefy, dokonano w oparciu o zasady określone w decyzji Komisji 2014/709/UE. Utworzenie obszaru zagrożenia warunkowane jest wystąpieniem na tym samym terenie zarówno ognisk ASF u świń, jak i przypadków tej choroby u dzików. Obszary takie zostały utworzone w roku 2014 na Litwie i Łotwie.

Nowa strefa służy wzmocnieniu nadzoru i zmniejszeniu ryzyka rozprzestrzeniania się ASF, szczególnie poprzez produkty, które mogą być pozyskane od zwierząt z ewentualnym zakażeniem. Obecnie utworzony w Polsce obszar zagrożenia (strefa III) jest najmniejszym spośród takich obszarów ustanowionych na terytoriach państw członkowskich, w których występuje choroba.

Zasady wdrażane na terenie gmin objętych obszarem zagrożenia, dotyczą w szczególności określonych ograniczeń dotyczących umieszczania świń i produktów spożywczych z nich uzyskanych na rynku.
Poniżej wymienione zostały najważniejsze z zasad obowiązujących w obszarze zagrożenia:

- świnie mogą być wysyłane poza obszar zagrożenia tylko do uboju, a ich ubój może się odbyć wyłącznie w rzeźni zatwierdzonej do tego celu przez powiatowego lekarza weterynarii;
- do uboju poza obszarem zagrożenia mogą być przeznaczone świnie, które przebywały w gospodarstwie, z którego są wysyłane, co najmniej 30 dni lub od urodzenia,
- transport świń musi zostać zorganizowany w taki sposób, aby zwierzęta były transportowane bezpośrednio z gospodarstwa do miejsca uboju, trasą wyznaczoną i uzgodnioną z powiatowym lekarzem weterynarii,
- ubój świń musi odbywać się w specjalnie wyznaczonym do tego celu dniu,
- świeże mięso pozyskane ze świń z obszaru zagrożenia może być umieszczane wyłącznie na rynku krajowym,
- odpady poubojowe muszą podlegać osobnej obróbce pod nadzorem urzędowego lekarza weterynarii,
- Komisja Europejska musi zostać poinformowana o rzeźniach zatwierdzonych do uboju świń pochodzących z obszaru zagrożenia.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA
REKLAMA
PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (21 958) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH