Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Nowe środki przeciwdziałania oszustwom na rynku żywności

  • Autor: PAP
  • Data: 26-09-2017, 17:23
Nowe środki przeciwdziałania oszustwom na rynku żywności
fot. shutterstock

Szybszy przepływ informacji o skażeniach żywności, lepsza koordynacja działań oraz wspólne ćwiczenia - to niektóre ze środków zaproponowanych przez KE i państwa członkowskie w reakcji na zatrucie jaj fipronilem w lipcu br.

"Chcę jeszcze raz podkreślić, że ten incydent był skutkiem działań przestępczych" - powiedział komisarz UE ds. zdrowia i bezpieczeństwa żywności Vytenis Andriukaitis, który przewodniczył we wtorek specjalnej naradzie ministrów państw członkowskich UE w sprawie przebiegu i skutków skażenia.

Andriukaitis przypomniał, że na podstawie danych, które udało się zgromadzić, można dziś uznać, iż zagrożenie dla zdrowia publicznego było znikome i zostało szybko opanowane. "Z tysięcy przebadanych próbek tylko trzy wykazały poziom, który mógł stanowić potencjalne zagrożenie" - wyjaśnił.

Zaznaczył jednak, że nie zmienia to faktu, iż skażenie jaj i produktów pochodnych fipronilem było poważnym incydentem, który podważył zaufanie opinii publicznej zarówno do hodowców drobiu, jak i instytucji nadzorujących bezpieczeństwo żywności.

Na podstawie analizy przebiegu skażenia i działań podjętych przez poszczególne kraje i instytucje ministrowie opracowali zestaw zaleceń, które mają służyć za podstawę nowych rozwiązań na poziomie unijnym.

Najważniejsza z nich to poprawa komunikacji w sytuacjach kryzysowych między krajami członkowskimi i Komisją Europejską, by informacje o zagrożeniach docierały do obywateli szybciej i w bardziej zrozumiałej formie.

Kolejne propozycje dotyczą łatwiejszego uruchamiania systemu oceny wspólnego ryzyka w nagłych przypadkach, zmniejszenia luki w działaniach unijnych systemów wczesnego ostrzegania o niebezpiecznych produktach żywnościowych i środkach żywienia zwierząt RASFF oraz systemu pomocy i współpracy administracyjnej AAC.

Uczestnicy spotkania zobowiązali się do zachęcania producentów żywności i organizacji branżowych w swoich krajach do wprowadzenia lub ulepszenia istniejących programów monitorowania na poziomie sektorów.

Rozważyli również możliwość powołania w każdym z krajów specjalnego przedstawiciela ds. bezpieczeństwa żywności, którego zadaniem byłoby dbanie o sprawny i szybki przepływ informacji.

Dodatkowo podczas wtorkowych rozmów wskazano na konieczność zorganizowania ogólnounijnych szkoleń i ćwiczeń, które zwiększyłyby zdolność wspólnego reagowania na wypadek sytuacji zagrożenia.

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • Tech689 27-09-2017, 12:56:
I to jest właśnie nadzór właścicielski, i te tłumaczenia że nie wiedzieli itd itd, bzdura,

Zobacz wszystkie komentarze (1)

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (24 476) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH