REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Nowe wymagania dobrostanu dla zakładów mięsnych

  • www.farmer.pl
  • Autor: farmer.pl/ Iwona Dyba
  • Data: 14-06-2012, 18:45
Nowe wymagania dobrostanu dla zakładów mięsnych
Krzysztof Jażdżewski, zastępca głównego lekarza weterynarii

Wraz z początkiem 2013 roku wchodzą w życie przepisy Rozporządzenia Rady 1099/2009 w sprawie ochrony zwierząt podczas ich uśmiercania. To nakłada na zakłady mięsne obowiązek dostosowania swojej produkcji do wymagań prawnych.

REKLAMA

Rozporządzenie w wielu kwestiach powtarza dotychczasowe przepisy dyrektywy Rady 93/119, jednak wprowadza także wiele nowych wymagań dotyczących: procedur obowiązujących w rzeźniach i organizacji pracy, kwalifikacji pracowników zatrudnionych w rzeźniach, a także infrastruktury i wyposażenia rzeźni.

Wchodzące w życie zmiany będą wymagały od zakładów mięsnych zarówno nakładów finansowych jak i czasu na ich wprowadzenie. Dlatego też ustalono następujące okresy przejściowe.

Pierwszy z nich dotyczy podmiotów, które rozpoczęły działalność przed 1 stycznia 2013 r., do dnia 8 grudnia 2019 r. nie mają zastosowania przepisy art. 14 ust. 1 dotyczące rozplanowania, budowy i wyposażenia rzeźni. Kolejne odstępstwo dotyczy świadectw kwalifikacji. Państwa członkowskie do dnia 8 grudnia 2015 r. aby były one wydawane przy zastosowaniu procedury uproszczonej w przypadku osób, których odpowiednie doświadczenie zawodowe wynosi co najmniej trzy lata.

Podczas konferencji poświęconej "Nowemu prawu UE w sprawie ochrony zwierząt podczas ich uśmiercania" zorganizowanej przez Związek Polskie Mięso dr Krzysztof Jażdżewski zwrócił szczególną uwagę na istotne elementy nowego prawa, których musza dopełnić zakłady podczas późniejszych kontroli Inspekcji Weterynaryjnej. Nowe prawo wprowadza dość gruntowne zmiany dotyczące uboju i oszałamiania zwierząt w rzeźniach oraz wymaga wdrożenia szczegółowych procedur związanych z tymi zagadnieniami.

- Nowe prawo obudowuje zagadnienia oszałamiania i uboju zwierząt w odpowiednie procedury, precyzyjnie określony sprzęt oraz pracowników, którzy będą monitorować prawidłowe wykonywanie tych czynności - tłumaczył Krzysztof Jażdżewski.

Zastępca Głównego Lekarza Weterynarii podkreślił jednocześnie, że wdrożenie tego rozporządzenia w przedsiębiorstwach, będzie wymagało olbrzymiego nakładu pracy od wszystkich podmiotów.

Procedury dotyczące uboju zwierząt będą wymagały stworzenia dokładnych dokumentacji w zakładach. - Związane będą z przyjęciem żywca, gdzie będzie musiało być dokładnie określone - kto będzie odpowiedzialny za te działania w zakładzie, ale również będzie trzeba ustalić kto będzie monitorował te kwestie - mówił Krzysztof Jażdżewski.

W świetle zmieniającego się prawa Jażdżewski zwrócił uwagę na zapis mówiący o tym, że podmioty będą zobowiązane do planowania z wyprzedzeniem uśmiercania zwierząt, a także działań z tym związanych, które będą zgodne z wprowadzonymi procedurami.

KOMENTARZE: (5)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • bigos 17-06-2012, 18:11:
Brawo KRIS! Nic dodać, nic ująć... Cała prawda o polskiej branży mięsnej i żyjącej w całkiem innym, nam bliżej nieznanym świecie weterynarii. Nie dotyczy to oczywiście tylko większości lekarzy badających w zakładach, bo ci wiedzą o co w tym wszystkim chodzi
  • knrx 16-06-2012, 11:46:
nie ma mowy żeby te przepisy weszly w zycie w polsce,mozecie sobie wymyslac do woli i tak nie uda sie tego wyegzekwowac
  • KRIS 15-06-2012, 13:43:
Dzien mija a ja jestem pod wrażeniem tych przepisów, o których słyszałem już jakiś czas temu. Miałem nadzieję, iż nasza weterynaria w sposób mądrzejszy dokona wykładni zawartych tam nakazów i zakazów. Ale ta wypowiedź Pana Jażdżewskiego mnie powaliła. Może sam powie jak na rozdrobnionym rynku, gdzie tak bydło jak i trzodę kupuje się na sztuki (od jednego producenta często jedną sztukę) dochować zasadzie segregacji i planowania. Nie jesteśmy takim krajem jak Niemcy, Francja, Włochy, czy chociażby Holandia i Belgia gdzie mamy hodowlę trzody, ale i bydła w wielkich stadach i wtedy planowanie jest realne. Jak wytłumaczyć rolnikowi, iż dziś to my nie kupimy tej krowy bo jest za stara a tego byka bo jest za duży. Na naszym rynku mamy dominującą rolę pośrednikó różnej maści. I oni już kupią wszystko i ich nikt nie kontroluje. Panie Jeżdżewski zapraszam na polską wieś i wiejskie drogi. Nie poświęci pan wiele czasu, aby na wybranej wsi zobaczyć w przeciągu liku godzin przynajmniej kilka samochodów pośrednikó, którzy kupują zwierzęta. I NIC Z TYM PAN NIE ROBI. Zapraszam do mnie pokażę Panu jak wygląda życie w firmie produkującej mięso, gdzie robimy wszystko przestrzegając przepisów - przechodząc coroczne audyty polskich firm i zagranicznych podmiotów certyfikujących. Ale to o czym Pan tu opowiada przeraża mnie. A poza powyższym na tym zamieszaniu jak zwykle skorzystają pośrednicy, "przemytnicy" szara strefa, domorośli szkoleniowcy, którzy już dziś dobijają się do firm, aby "szkolić" a tak na prawdę sprzedać "papier" potwierdzający odbycie wymyśląnego przez urzędników szkolenia. Gdzie pan będzie jak będzie trzeba egzekwować te przepisy, gdzie dziś jest weterynaria, aby egzekwować przepisy. Powiem Panu w firmie takiej jak ta reprezentowane przeze mnie. Bo jest łatwo lekko i przyjemnie, a do sąsiada który w komórce obuchem zabija zwierzęta nikt ze strachu i wygody nie przychodzi i nadal przychodził nie będzie. Jak Pan minister zechce to służę swymi danymi.

Zobacz wszystkie komentarze (5)

REKLAMA
REKLAMA
PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (28 274) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH