Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Nowicki Naturalnie: Chciałem zakochać się w innej branży niż mięsna

  • Autor: AT, portalspozywczy.pl
  • Data: 25-04-2017, 10:13
Nowicki Naturalnie: Chciałem zakochać się w innej branży niż mięsna
Jacek Nowicki, właściciel firmy Nowicki Naturalnie, fot. "Warsztat Kadru" Łukasz Walaszczyk

- Cały czas liczyłem na to, że uda mi się zakochać w innej branży niż mięsna. Skłaniałem się bardziej w kierunku piekarnictwa lub cukiernictwa. Od dziecka musiałem cały czas pomagać ojcu, dlatego masarstwo traktowałem bardziej jak ciężką pracę niż pasję - mówi w rozmowie z serwisem portalspozywczy.pl Jacek Nowicki, właściciel firmy Nowicki Naturalnie.

Przed stworzeniem firmy Nowicki Naturalnie Jacek Nowicki ukończył technikum gastronomiczne, studiował inżynierię produkcji żywności na Akademii Humanistyczno-Ekonomicznej. Pracował też w firmie produkującej wodę, gdzie poznał Agnieszkę Kaniewską, którą jest dziś "prawą ręką" twórcy Nowicki Naturalnie. 

- Cała historia rozpoczęła się w 1936 roku w Ostrzeszowie. Mój dziadek, Jan Nowicki został wysłany przez prababcię na naukę zawodu rzeźnik-wędliniarz. Następnie jego syn, a mój ojciec, Adam Nowicki poszedł w ślady dziadka i ukończył Technikum Mięsne w Krotoszynie. W miejscu gdzie dziś znajduje się siedziba firmy mieliśmy gospodarstwo, w którym tata wyrabiał wędliny dla rodziny i znajomych, najczęściej w okresie przedświątecznym. Od dziecka mu w tym pomagałem. W 2009 roku uznałem, że trzeba coś zrobić żebyśmy mogli sprzedawać nasze wyroby i żeby zauważyli nas nie tylko znajomi. Dlatego, z mojej inicjatywy, zaczęliśmy przekształcać budynki gospodarcze w mały zakład masarski - dodaje.

Początki nie były łatwe, a najbardziej sceptycznie na plany rozwoju firmy patrzył ojciec Jacka Nowickiego.

- Gdy powiedziałem mu o moim pomyśle, jego słowa nieco podcięły mi skrzydła. Mówił, że nie dam rady, bo to bardzo ciężki zawód i całe dni będę spędzał  w zakładzie. Mimo tego chciałem to zrobić. Dziś muszę przyznać, że w jednym ojciec miał rację: Masarstwo to niezwykle ciężka praca. Ale są rezultaty. Mamy dużo stałych klientów, a także ludzi, którzy tylko u nas chcą uczyć się robienia kiełbas. Są wśród nich znani kucharze jak Grzegorz Łapanowski czy Tomasz Jakubiak - dodaje.

Przeczytaj nasze wcześniejsze publikacje o Jacku Nowickim i działalności firmy Nowicki Naturalnie.

Firma Nowicki Naturalnie powstała w 2009 roku na bazie gospodarstwa w Potaśni koło Ostrzeszowa w południowej Wielkopolsce. W asortymencie firmy znajduje się 40 produktów wędliniarskich, z czego w stałej, katalogowej ofercie jest 38. 25 z nich jest certyfikowanych przez Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. Firma dysponuje bazą ok. 60 odbiorców w handlu tradycyjnym i zatrudnia 12 pracowników. Moce produkcyjne zakładu to 1,2 tys. kg wyrobu tygodniowo.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • Czytelnik 26-04-2017, 11:02:
jedzenie mięsa i rzeźnie są nieetyczne bo szkodzą zdrowiu ludzi, niszczą środowisko, i zagrażają przyszłości eksplodującej ilości ludzi na świecie

Zobacz wszystkie komentarze (1)

PARTNER SERWISU
partner serwisu

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (16 875) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 262)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.