Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Nowicki Naturalnie: Chciałem zakochać się w innej branży niż mięsna

  • Autor: AT, portalspozywczy.pl
  • Data: 25-04-2017, 10:13
Nowicki Naturalnie: Chciałem zakochać się w innej branży niż mięsna
Jacek Nowicki, właściciel firmy Nowicki Naturalnie, fot. "Warsztat Kadru" Łukasz Walaszczyk

- Cały czas liczyłem na to, że uda mi się zakochać w innej branży niż mięsna. Skłaniałem się bardziej w kierunku piekarnictwa lub cukiernictwa. Od dziecka musiałem cały czas pomagać ojcu, dlatego masarstwo traktowałem bardziej jak ciężką pracę niż pasję - mówi w rozmowie z serwisem portalspozywczy.pl Jacek Nowicki, właściciel firmy Nowicki Naturalnie.

Przed stworzeniem firmy Nowicki Naturalnie Jacek Nowicki ukończył technikum gastronomiczne, studiował inżynierię produkcji żywności na Akademii Humanistyczno-Ekonomicznej. Pracował też w firmie produkującej wodę, gdzie poznał Agnieszkę Kaniewską, którą jest dziś "prawą ręką" twórcy Nowicki Naturalnie. 

- Cała historia rozpoczęła się w 1936 roku w Ostrzeszowie. Mój dziadek, Jan Nowicki został wysłany przez prababcię na naukę zawodu rzeźnik-wędliniarz. Następnie jego syn, a mój ojciec, Adam Nowicki poszedł w ślady dziadka i ukończył Technikum Mięsne w Krotoszynie. W miejscu gdzie dziś znajduje się siedziba firmy mieliśmy gospodarstwo, w którym tata wyrabiał wędliny dla rodziny i znajomych, najczęściej w okresie przedświątecznym. Od dziecka mu w tym pomagałem. W 2009 roku uznałem, że trzeba coś zrobić żebyśmy mogli sprzedawać nasze wyroby i żeby zauważyli nas nie tylko znajomi. Dlatego, z mojej inicjatywy, zaczęliśmy przekształcać budynki gospodarcze w mały zakład masarski - dodaje.

Początki nie były łatwe, a najbardziej sceptycznie na plany rozwoju firmy patrzył ojciec Jacka Nowickiego.

- Gdy powiedziałem mu o moim pomyśle, jego słowa nieco podcięły mi skrzydła. Mówił, że nie dam rady, bo to bardzo ciężki zawód i całe dni będę spędzał  w zakładzie. Mimo tego chciałem to zrobić. Dziś muszę przyznać, że w jednym ojciec miał rację: Masarstwo to niezwykle ciężka praca. Ale są rezultaty. Mamy dużo stałych klientów, a także ludzi, którzy tylko u nas chcą uczyć się robienia kiełbas. Są wśród nich znani kucharze jak Grzegorz Łapanowski czy Tomasz Jakubiak - dodaje.

Przeczytaj nasze wcześniejsze publikacje o Jacku Nowickim i działalności firmy Nowicki Naturalnie.

Firma Nowicki Naturalnie powstała w 2009 roku na bazie gospodarstwa w Potaśni koło Ostrzeszowa w południowej Wielkopolsce. W asortymencie firmy znajduje się 40 produktów wędliniarskich, z czego w stałej, katalogowej ofercie jest 38. 25 z nich jest certyfikowanych przez Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. Firma dysponuje bazą ok. 60 odbiorców w handlu tradycyjnym i zatrudnia 12 pracowników. Moce produkcyjne zakładu to 1,2 tys. kg wyrobu tygodniowo.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • Czytelnik 26-04-2017, 11:02:
jedzenie mięsa i rzeźnie są nieetyczne bo szkodzą zdrowiu ludzi, niszczą środowisko, i zagrażają przyszłości eksplodującej ilości ludzi na świecie

Zobacz wszystkie komentarze (1)

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (22 349) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 266)


Polecane oferty


Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH