Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Nowicki Naturalnie: Klienci przyjeżdżają do naszego zakładu żeby poczuć zapach wędzarni

  • Autor: portalspozywczy.pl
  • Data: 19-05-2017, 10:27
Nowicki Naturalnie: Klienci przyjeżdżają do naszego zakładu żeby poczuć zapach wędzarni
Jacek Nowicki, właściciel firmy Nowicki Naturalnie, fot. "Warsztat Kadru" Łukasz Walaszczyk

- We wszystkich sklepach, do których dostarczamy produkty, klienci dostaną towar w tej samej cenie co u nas. Część z nich jednak chętnie przyjeżdża do Potaśni, bo chce poczuć zapach wędzarni. Wiedzą, że nie dostaną u nas wyrobów z zeszłego tygodnia. W danym tygodniu produkujemy i od razu sprzedajemy, oczywiście pomijając wędliny dojrzewające, które leżakują minimum cztery tygodnie - mówi w rozmowie z serwisem portalspozywczy.pl Jacek Nowicki, właściciel firmy Nowicki Naturalnie.

Nowicki Naturalnie dostarcza swoje produkty do około 60 odbiorów z kanału tradycyjnego: delikatesów mięsnych, sklepów z tradycyjnymi i regionalnymi wyrobami.

- Na początku opanowaliśmy lokalny rynek. Później był Ostrów Wielkopolski, Kalisz, południowa Wielkopolska. Są to w większości pojedyncze sklepy. Jedyną siecią, w której jesteśmy obecni jest Społem w Kaliszu, który posiada 4-5 punktów. Do tego dochodzi część stałych klientów, którzy zawsze w piątki odwiedzają nasz przyzakładowy sklep firmowy - mówi Jacek Nowicki.

Jak przyznaje właściciel Nowicki Naturalnie, największym wyzwaniem na początku działalności firmy było zdobycie finansowania.

- Byłem kilka lat po studiach, a w dodatku w 2009 roku wziąłem ślub. W takim momencie otwieranie firmy z maszynami, przebudowa całego budynku, załatwienie wszystkich pozwoleń to naprawdę karkołomny krok, zwłaszcza jeśli nie ma się bogatych zasobów rodzinnych albo własnych oszczędności. Dofinansowanie na rozpoczęcie działalności dostałem z Urzędu Pracy, a środki na zakup maszyn z funduszy UE - dodaje.

Kolejnym krokiem w budowie firmy było rozwinięcie asortymentu i zdobycie nowych klientów.

- Ci, którzy wcześniej przyjeżdżali do nas i kupowali dla rodziny, przyjeżdżali dalej. Trzeba było zdobyć klientów z zewnątrz, którzy zapewniliby stałe odbiory. Bo z tego, że ktoś przyjedzie raz na jakiś czas po kilogram kiełbasy nie utrzyma się zakładu. Dlatego z ojcem zatrudniliśmy na pół etatu młodego chłopaka, rzeźnika, a ja sam jeździłem do klientów: dobrych sklepów mięsnych w okolicy prowadząc degustacje. I tak powoli się wszystko rozkręcało - opowiada.

Przeczytaj nasze wcześniejsze publikacje o Jacku Nowickim i działalności firmy Nowicki Naturalnie.

Firma Nowicki Naturalnie powstała w 2009 roku na bazie gospodarstwa w Potaśni koło Ostrzeszowa w południowej Wielkopolsce. W asortymencie firmy znajduje się 40 produktów wędliniarskich, z czego w stałej, katalogowej ofercie jest 38. 25 z nich jest certyfikowanych przez Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. Firma dysponuje bazą ok. 60 odbiorców w handlu tradycyjnym i zatrudnia 12 pracowników. Moce produkcyjne zakładu to 1,2 tys. kg wyrobu tygodniowo.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (21 904) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 271)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH