Partnerzy portalu
partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu

Partner serwisu

partner serwisu
Mięso

Nowy pomysł na przyszłość polskiej wołowiny

Skuteczny system produkcji i dystrybucji szkockiej wołowiny stał się naszym wzorem przy tworzeniu części produkcyjnej projektu ProOptiBeef, natomiast doświadczenia australijskie w komunikacji z konsumentem i spełnianiu jego oczekiwań dotyczących wołowiny okazały się cenne przy budowie marketingowo-konsumenckiej części projektu - tłumaczyła prof. dr hab. Agnieszka Wierzbicka, kierownik projektu „Optymalizacja produkcji wołowiny w Polsce zgodnie ze strategią „od widelca do zagrody” uczestnikom drugiego dnia spotkania, w trakcie warsztatów „Polska wołowina - wołowina z przyszłością”.


Autor: portalspozywczy.pl
Data: 30-10-2012, 09:44

Szkocki sukces w produkcji wołowiny związany jest ściśle z faktem, iż 90 proc. mięsa wołowego produkuje się w systemie certyfikowanej jakości. Dlatego tak istotne jest wdrożenie w szerokim zakresie krajowego systemu jakości w produkcji wołowiny QMP. - System QMP to istotna wartość dodana mięsa wołowego gwarantujący otrzymanie powtarzalnej, wysokiej jakości, dłuższą trwałość, lepszą przydatność kulinarną mięsa, co w sumie zapewni większą satysfakcję konsumentowi - mówiła prof. Agnieszka Wierzbicka. I co istotne dla producentów żywca i mięsa wołowego - staraniem Polskiego Zrzeszenia Producentów Bydła Mięsnego system jakości QMP znalazł się na liście beneficjentów PROW 2007-2013, co oznacza, że produkujący wołowinę w tym systemie mogą uzyskać unijne wsparcie.

Projekt ProOptiBeef jest, jak mówiono w czasie spotkania, przełomowym działaniem na krajowym rynku wołowiny. Nie tylko ze względu na odwrócenie tradycyjnej już relacji "od pola do stołu" poprzez, w pierwszym rzędzie słuchanie konsumentów i dostosowanie w produkcji mięsa jego jakości do ich oczekiwań. Ważne jest opracowanie obiektywnej, instrumentalnej oceny i walidacji cech mięsa, zgodnie z ocenami i oczekiwaniami konsumentów.

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

Agnieszka Wierzbicka RSS ALERT    /    PZPBM RSS ALERT    /    System QMP RSS ALERT    /    wołowina RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.94.202.172
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.
iii

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.