Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Nowy program zwalczania salmonelli zagrozi producentom jaj?

  • Autor: KIPDiP
  • Data: 04-12-2017, 10:46
Nowy program zwalczania salmonelli zagrozi producentom jaj?
fot. shutterstock

- Polskich producentów jaj czeka katastrofa, a konsumenci powinni się spodziewać podwyżek cen i braków jaj w sklepach. Wszystko to będzie następstwem wydania przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi rozporządzenia wprowadzającego nowy, krajowy program zwalczania salmonelli w stadach kur niosek – twierdzi Piotr Lisiecki, prezes zarządu Krajowej Izby Producentów Drobiu i Pasz.

Zakończyły się konsultacje publiczne dotyczące prawa regulującego sposoby zapobiegania oraz zwalczania zakażeń salmonellą kur nieśnych w 2018 roku. 

Zdaniem Krajowej Izby Producentów Drobiu i Pasz, bezpośrednim efektem wynikającym z wprowadzenia przepisów konsultowanego rozporządzenia, a w szczególności braku możliwości uzyskania przez hodowców odszkodowania z tytułu likwidacji zakażonych salmonellą stad towarowych kur niosek, będą bankructwa rolników zajmujących się produkcją jaj.

KIPDiP jest przekonana, że przy wystąpieniu licznych zakażeń stad może także zostać zagrożony interes konsumentów ponieważ jaja w sklepach znacząco podrożeją albo wręcz ich zabraknie. Potwierdzeniem dużego prawdopodobieństwa wystąpienia takiego scenariusza jest obecna sytuacja na rynku jaj spowodowana nielegalnym wykorzystywaniem fipronilu w Europie. 

Piotr Lisiecki, prezes KIPDiP obawia się także o zagrożenie zdrowia publicznego. Jego zdaniem obecny system odszkodowań dla rolników gwarantuje, że przy najmniejszym podejrzeniu zakażenia salmonellą jaja są natychmiast wycofywane z rynku przez samych producentów. Nowa sytuacja i widmo bankructwa może spowodować, że producenci nie będą już tak czujni – uważa Lisiecki.

Prezes Krajowej Izby Producentów Drobiu i Pasz zwraca również uwagę na interes ekonomiczny kraju. Lisiecki podkreśla, że Polska jest jednym z trzech największych eksporterów jaj w Europie.

- Brak odszkodowań za likwidację stad zarażonych salmonellą, przy niesprzyjających okolicznościach, może w krótkim czasie doprowadzić do sytuacji kiedy z wielkiego eksportera staniemy się jednym z większych importerów, co będzie szkodą dla polskiej gospodarki – mówi prezes KIPDiP.

Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz nie zgadza się z twierdzeniami Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, że „konieczność wprowadzenia zmiany środków przewidzianych w programie” wynika z „pogarszającej się sytuacji epizootycznej” w Polsce i w Europie, której to przyczyną mają być polskie jaja.

- Wnikliwa analiza informacji zawartych w systemie RASSF dowodzi, że za trudną sytuację nie należy obwiniać jaj i ich przetworów. Większość zgłoszeń dotyczących salmonelli odnosi się do innych produktów rolnych – twierdzi Piotr Lisiecki.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (20 611) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 263)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH