Partnerzy portalu
partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu

Partner serwisu

partner serwisu
Mięso

Nowy raport: Światowa produkcja mięsa będzie rosła wolniej od oczekiwań

Według najnowszego raportu FAO i OECD produkcja mięsa na świecie do 2022 roku będzie wykazywać mniejszą dynamikę wzrostu - podają analitycy Banku Gospodarki Żywnościowej.

Nowy raport: Światowa produkcja mięsa będzie rosła wolniej od oczekiwań

Bilans w produkcji mięsa na świecie w kolejnych 10 latach może być coraz bardziej napięty. Jest to związane z prognozowanym niższym tempem wzrostu produkcji mięsa (głównie drobiowego) i równocześnie stale rosnącym zapotrzebowaniem na białko pochodzenia zwierzęcego. FAO i OECD w swoim najnowszym raporcie (OECD-FAO Agricultural Outlook 2013-2022, za AgraEurope) przewidują, że dynamika produkcji mięsa, która do tej pory kształtowała się na poziomie ok. 2,3% rocznie, w przeciągu kolejnych 10 lat wyhamuje do 1,6%.

Spadek ten jest w dużej mierze spowodowany zmniejszeniem tempa wzrostu produkcji mięsa drobiowego z 3,9% w poprzedniej dekadzie do 1,9% do 2022 roku. Jest to istotny czynnik, który może wpłynąć na równowagę popytowo podażową na rynku. Warto przy tym zaznaczyć, że do 2022 r. 80% przyrostu produkcji będzie miało prawdopodobnie miejsce w krajach rozwijających się. Zmiany te wpłyną na funkcjonowanie rynków mięsa drobiowego i czerwonego.

Mięso drobiowe, ze względów ekonomicznych oraz odżywczych, staje się coraz bardziej popularnym źródłem białka zwierzęcego. Wobec obserwowanych trendach - rosnącej liczbie ludności, coraz większej rozwijającej się klasie średniej, która spożywa więcej mięsa i równocześnie przy oczekiwanym wyhamowaniu dynamiki wzrostu produkcji, te czynniki popytowo-podażowe mogą wpłynąć na stopniowe umacnianie się cen mięsa drobiowego na świecie.

Z kolei w odniesieniu do mięsa czerwonego przez ostatnie sześć lat można było obserwować wysokie ceny paszy na rynku, jak również coraz większe ograniczenia w dostępie do ziemi i wody potrzebnej do chowu. Wywierało to presję na marże producentów mięsa i często doprowadzało do zmniejszenia wielkości stad. W rezultacie przyczyniło się to do spowolnienia wzrostu produkcji. Można zatem oczekiwać, że w kolejnych latach czynniki te wpłyną prawdopodobnie na utrzymanie się wysokich cen wołowiny na rynku, jednak wysokie ceny i poprawa rentowności produkcji mogą stopniowo zachęcić producentów do zwiększenia produkcji, co może spowodować spadki cen w dłuższym okresie. W przypadku rynku wieprzowiny prognozowane jest umocnienie się cen w krótkim horyzoncie czasowym, następnie spadki przez okres kilku lat i odbicie bliżej 2022 roku.

FAO i OECD prognozują również, że do 2022 r. powinien nastąpić wyraźny wzrost eksportu mięsa (o 19%), w tym głownie drobiu i wołowiny. Jak podaje FAO, jedną trzecią tego przyrostu stanowić będzie eksport z USA. Producenci z tego kraju pracują cały czas nad strategią zdobywania rynków rozwijających się i sukcesywnie rozbudowują produkcję. Warto przy tym podkreślić, że rola UE w handlu międzynarodowym mięsem, głównie przez rosnące koszty produkcji i pogarszającą się pozycję konkurencyjną na rynku światowym, będzie stopniowo maleć.

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

FAO RSS ALERT    /    OECD RSS ALERT    /    mięso RSS ALERT    /    produkcja mięsa RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 18.215.159.156
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

portale w grupie

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.