Partnerzy portalu
partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu

Partner serwisu

partner serwisu
Mięso

O nowe inwestycje w sektorze produkcji zwierzęcej w Polsce będzie coraz trudniej

- Sytuacja jeśli chodzi o nowe inwestycje w produkcję zwierzęcą w Polsce staje się coraz trudniejsza. Dzieje się tak nawet na terenach, gdzie od lat tradycyjnie produkowano i gdzie inwestorzy byli mocno związani z danym regionem. W efekcie może dojść do tego że Polska z wielkiego producenta mięsa stanie się wytwórcą o znaczeniu marginalnym - mówi w rozmowie z serwisem portalspozywczy.pl Katarzyna Gawrońska, Dyrektor Krajowej Izby Producentów Drobiu i Pasz.

O nowe inwestycje w sektorze produkcji zwierzęcej w Polsce będzie coraz trudniej
Katarzyna Gawrońska, Dyrektor Krajowej Izby Producentów Drobiu i Pasz, fot. KIPDiP

Katarzyna Gawrońska wskazuje, że sytuacja jeśli chodzi o nowe inwestycje w produkcję zwierzęcą w Polsce staje się coraz trudniejsza.

- Dzieje się tak nawet na terenach, gdzie od lat tradycyjnie produkowano, nawet jeśli inwestorzy byli mocno związani z danym regionem. W efekcie może dojść do tego że Polska z wielkiego producenta mięsa stanie się wytwórcą o znaczeniu marginalnym. Mamy już w Europie przykłady krajów, z których produkcja mięsa przenosi się do innych państw. Może to doprowadzić do wzrostu cen mięsa w Polsce, pogorszenia wskaźników ekonomicznych dotyczących eksportu i zatrudnienia. Niewykluczone, że ci, którzy obecnie znajdują zatrudnienie w zakładach mięsnych, będą musieli szukać go gdzie indziej - dodaje.

Gawrońska wskazuje, że działania organizacji proekologicznych mogą utrudnić walkę z głodem na świecie.

- To, że dla części ludzi kłopotem jest zapach w pobliżu ferm może doprowadzić do tego, nie zostanie rozwiązany problem z głodem na świecie. Polskie drobiarstwo lokuje sporą część eksportu na rynkach afrykańskich, gdzie problem niedożywienia jest znaczący. Gdybyśmy mieli zahamować inwestycje, ceny mięsa w Afryce mogłyby być dużo wyższe niż te, które możemy oferować dzisiaj. Eksport zmieniłby się drastycznie, a lokalni mieszkańcy nie mogliby jeść mięsa, co z perspektywy ludzi z deficytem białka jest tragedią - dodaje.

Dyrektor KIPDiP zauważa, że działania deklarowane jako proekologiczne mogą doprowadzić do tego, że oddziaływanie na środowisko produkcji zwierzęcej się pogorszy.

- Paradoksalnie wielkie instalacje mięsne są bardziej przyjazne dla środowiska niż te w mniejsze. Efekt skali powoduje, że zużywają mniej wody, emitują mniejsze ilości szkodliwych substancji w przeliczeniu np. na kurczaka i powodują mniejsze zużycie innych zasobów naturalnych. Wspomniana intensywność rekompensuje dużą masę, a to wszystko ma wielorakie konsekwencje. Dlatego decyzje, które podejmują z jednej strony władze samorządowe, a z drugiej różnego rodzaju stowarzyszenia powinny być bardziej przemyślane - podsumowuje.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

KIPDiP RSS ALERT    /    Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz RSS ALERT    /    Katarzyna Gawrońska RSS ALERT    /    inwestycje w branży mięsnej RSS ALERT    /    branża mięsna RSS ALERT    /    produkcja mięsa RSS ALERT    /    mięso RSS ALERT    /    eksport drobiu do Afryki RSS ALERT    /    eksport drobiu RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.227.3.146
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.