REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

O rynki zbytu dla polskiej żywności trzeba walczyć!

  • Autor: PAP
  • Data: 29-05-2015, 20:37
O rynki zbytu dla polskiej żywności trzeba walczyć!
Prof. Andrzej Kowalski, dyrektor Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej (fot. PTWP)

Polska od czasu akcesji do UE stała się dużym eksporterem żywności, ale sukces i rynki zbytu nie są dane raz na zawsze i trzeba umieć na nich konkurować - twierdzi szef Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej prof. Andrzej Kowalski.

REKLAMA

Przewagi konkurencyjne, które Polska miała jeszcze kilka lat temu zmniejszają się, chodzi m.in. o koszty pracy. Atrakcyjność cenowa naszej żywności zależy także od kursu złotego do euro - zaznaczył prof. Kowalski podczas piątkowego sympozjum branży mięsnej.

Profesor zauważył, że bardzo duży wpływ na gospodarkę żywnościową będzie miało podpisanie umowy między UE i Stanami Zjednoczonymi o wolnym handlu (TTIP). Jego zdaniem relacje w handlu żywnością na świcie znacząco się zmienią, chociażby ze względu na inne podejście USA do spraw bezpieczeństwa żywności. Do tego muszą się dobrze przygotować różne instytucje rządowe związane z branżą rolno-spożywczą - podkreślił.

Jak mówił, to prawda, że liczba ludności na świecie będzie rosła, będzie też wzrastało zapotrzebowanie na żywność, ale niekoniecznie to właśnie polska żywność będzie znajdowała zagranicznych odbiorców. Zauważył, że w wielu krajach, które dotychczas były importerami np. mięsa, rośnie produkcja zwierzęca. M.in. w Chinach produkcja wieprzowiny w 2013 r. zwiększyła się o 3,2 proc, a w Rosji o 4,6 proc.

Kolejną sprawą będzie zmiana struktury spożycia. Żywność w wielu krajach przestaje być pierwszą potrzebą człowieka, bo ludność się starzeje.

Zdaniem Kowalskiego, za mało zwraca się uwagi na różne ryzyka występujące w erze globalizacji. Do niedawna największym ryzykiem dla producentów żywności były warunki pogodowe, obecnie coraz częściej trzeba brać pod uwagę ryzyko polityczne (np. embargo) czy administracyjne (zmiany w polityce rolnej).

Europa traci na konkurencyjności, dlatego coraz trudniej będzie sprzedać drogą europejską żywność w krajach rozwijających się. Oznacza to, że wcale nie jest tak, że mamy zapewnione rynki zbytu dla polskich produktów - argumentował szef Instytutu.

Dodał, że w Polsce zachodzą podobne tendencje jak na światowych rynkach, produkcja rośnie, natomiast pogarsza się opłacalność produkcji w rolnictwie i to dotyczy wszystkich sektorów. Natomiast nieznacznie wzrosła opłacalność w przetwórstwie mięsa i ta tendencja prawdopodobnie utrzyma się w 2015 r. - zaznaczył profesor.

Polska w 2014 r. utrzymała dodatnie saldo w handlu mięsem. Choć eksport wieprzowiny spadł na skutek rosyjskiego embarga i wystąpienia afrykańskiego pomoru świń, to wzrósł eksport wołowiny i znacząco drobiu. W ocenie IERiGŻ w tym roku wywóz mięsa jeszcze wzrośnie na skutek zwiększonej sprzedaży drobiu.

W 2014 eksport wieprzowiny wyniósł 380 tys. ton i był mniejszy o ok. 65 tys. ton (14,5 proc.) niż w 2013 r. Największy udział w eksporcie tego mięsa miały Włochy, Niemcy, Słowacja i Czechy.

Sympozjum branży mięsnej połączone było z 10-leciem Unii Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego (UPEMI). Organizacja ta pomaga swoim członkom w prowadzaniu działalności gospodarczej, reprezentuje ich interesy przez władzami, jak również prowadzi szeroko zakrojone kampanie promujące mięso na rynkach zagranicznych. Jest też administratorem systemu Gwarantowanej Jakości Żywności (QAFP), do którego przystąpiło już kilkuset hodowców.

KOMENTARZE: (2)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • Taxi-gsm 03-06-2015, 14:22:
Jeśli pan profesor twierdzi: "Polska od czasu akcesji do UE stała się dużym eksporterem żywności, ale sukces i rynki zbytu nie są dane raz na zawsze i trzeba umieć na nich konkurować", to ja potwierdzam, młodzi maja szanse żyć dłużej niż 80-latkowie. To prawda, ale czy dla wyrzucenia z głębi swej wiedzy, tych wspaniałych myśli, trzeba być, aż profesorem? Pan profesor jak zwykle nic wnosi do procesu zrozumienia, co jest, dlaczego i jak może być. Słowa klucze: "prawdopodobnie", "globalizacja", "ryzyko" nikogo już nie biorą, bo nigdy nic konkretnego nie oznaczały. Kocham zdania: "W ocenie IERiGŻ w tym roku wywóz mięsa jeszcze wzrośnie na skutek zwiększonej sprzedaży drobiu." NO tak jak sami nie zjemy, a więcej sprzedamy, to albo zgnije,albo wywieziemy. Wzrosło o x%, spadło o y% - przenikliwe i wielkie analizy. Narracja pana prof. Kowalskiego, jest tak przejmująca i przenikliwa, że mógłby zostać prezydentem, oczywiście jeśli zdecyduje się na start. Nic się nie zmieni w nauce polskiej, tak jak w polityce mając za wodzów takich naukowców i co najtragiczniejsze wychowujących wojowników - Indian na własne podobieństwo, nawet jeśli się zbuntuja, to sa co najwyżej jak Pinokio Napieralski.
  • zulu gula 01-06-2015, 18:52:
Jakością bo na razie jest ona marna

Zobacz wszystkie komentarze (2)

REKLAMA
REKLAMA
PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (28 274) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH