Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Obrońcy zwierząt atakują Drobimex

  • Autor: Łukasz Rawa, portalspozywczy.pl
  • Data: 24-03-2010, 11:59
Obrońcy zwierząt atakują Drobimex

Niemiecki oddział organizacji PETA (People for the Ethical Treatment of Animals) opublikował materiał dotyczący hodowli kur. Wybitnego okrucieństwa obrońcy zwierząt dopatrzyli się w działalności firmy Wiesenhof z grupy drobiarskiej PHW. - Jej produkty dostępne są również w Polsce pod marką Drobimex - podkreśla Marta Paciorkowska z Fundacji "Viva!".

Krytykując działalność firmy Wiesenhof obrońcy zwierząt opierają się na nagranym ukrytą kamerą materiale ukazującym nieprzeszkolonych pracowników łamiących kurom karki, nie przestrzegających zasad sanitarnych, oraz odmawiających, przez 10 miesięcy, opróżnienia zbiorników na odchody. "Jeden z pracowników uderzył próbującego uciec kurczaka a następnie oddał mocz w stodole, tuż obok zwierząt" - czytamy w komunikacie Fundacji "Viva!".

"Przypadki skandalicznego traktowania zwierząt można mnożyć. Dostępne w sklepach jaja w większości przypadków pochodzą z ferm, w których zwierzęta przez całe życie żyją w ciasnych klatkach, mając dla siebie powierzchnię kartki A4, lub w barakach, w hodowlach ściółkowych, których realia ukazuje film nagrany przez niemiecki oddział PETA" - czytamy dalej.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (6)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • Warzywko 30-03-2010, 08:37:
A ja wyrażam stanowczy sprzeciw uciskowi warzyw i owoców.
  • przerażony 29-03-2010, 08:37:
dzieciaki- co wy bierzecie po czym takie mysli macie? Palcie trawkę- ona bezpieczniejsza.
  • CJW 28-03-2010, 21:45:
I pomyśleć, że ci wszyscy mordercy zwierząt mogliby produkować zdrową żywność, wolną od okrucieństwa... Przecież i tak w sprzedawanych trupach jest mniejszy lub większy dodatek soi, solanki, glutaminianu sodu, innej chemii... Skoro tak dużo dodatków do tego "mięsa", to czemu w ogóle nie zrezygnować z trupów jako bazy? I tak to dodatki smakowe i sole mineralne decydują o smaku, a nie tkanka zwierzęca, która sama w sobie ma smak bardzo nikły (podobny jak obgryziony kawałek skórki np.z palca). Sole mineralne i dodatki smakowe można przecież dodać do czegoś innego, niż trupy. Od trupów nasyconych chemią i hormonami tylko ludzie chorują, a zwierzęta cierpią podczas chowu (przerośnięte kurczaki, którym łamią się niedojrzałe jeszcze nogi, krowy z bolesnym przerostem wymion). Gdzie tu sens, gdzie logika?

Zobacz wszystkie komentarze (6)

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (23 529) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 271)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH