Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Od czwartku nowe menu w samolotach PLL LOT a w nim pasztet z gęsi

  • Autor: PAP
  • Data: 31-08-2011, 15:10

Pierogi staropolskie z mięsem i majerankiem, pasztet z gęsi ze śliwką, marynowane gruszki, gołąbki z mięsem i schabowy - to potrawy, które pasażerowie Polskich Linii Lotniczych LOT będą mogli skosztować od czwartku, bo przewoźnik wprowadza nowe menu.

"Smaczny posiłek podawany w czasie rejsu jest kluczem do dobrego samopoczucia pasażera w czasie lotu. Przeanalizowaliśmy uwagi i opinie naszych podróżnych i mam nadzieję, że nowa propozycja naszej karty dań przypadnie pasażerom do gustu i smaku" - powiedział w środę PAP rzecznik spółki Leszek Chorzewski.

Wyjaśnił, że biorąc pod uwagę sugestie podróżnych, zwiększono porcje. Dania mają być lekkie, m.in. dlatego wprowadzono sałaty z dodatkiem sosów na bazie oliwy. Również kanapki serwowane na krótszych trasach będą bardziej urozmaicone.

"Menu wprowadza wiele akcentów z nowoczesnej polskiej kuchni. Przy jego przygotowaniu, duży nacisk położono na rodzime produkty spożywcze tak, aby podczas naszej prezydencji i przed EURO 2012 goście z całego świata mogli posmakować tego, co w tradycji kulinarnej naszego kraju jest charakterystyczne, zdrowe i godne uwagi" - powiedział.

Do karty wprowadzono produkty sezonowe np. truskawki, szparagi czy kurki.

Podróżujący klasą biznes na rejsach europejskich będą mogli posmakować np. pierogów staropolskich z mięsem i majerankiem, pasztetu z gęsi ze śliwką i marynowanymi gruszkami, musu z pstrąga mazurskiego z sosem musztardowo-koperkowym. Na rejsach transatlantyckich serwowana będzie m.in. pieczona pierś kaczki z konfiturą porzeczkową i z piklami, czy polędwiczki z kurczaka w kruszonce ziołowej z makaronem.

Pasażerowie w klasie ekonomicznej na lotach transatlantyckich dostaną np. gołąbki z mięsem, pyzy z mięsem, czy kotlety schabowe z kapustą i ziemniakami.

Linia poinformowała, że autorem nowych propozycji kulinarnych po raz kolejny jest szef kuchni Robert Sowa.

LOT w pierwszym półroczu br. odnotował wzrost w ruchu pasażerskim. W ruchu regularnym linia przewiozła o ponad 250 tys. pasażerów więcej, niż w tym samym czasie 2010 r. W sumie - razem z pasażerami czarterowymi - LOT przewiózł w ciągu sześciu miesięcy ponad 2 mln 145 tys. osób, co daje 8-proc. wzrost w porównaniu z ubiegłym rokiem.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (23 944) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH