Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Ograniczenie eksportu mięsa obniża jego ceny w kraju

  • Autor: PAP
  • Data: 19-05-2014, 19:44
Ograniczenie eksportu mięsa obniża jego ceny w kraju
Wiesław Różański, prezes Unii Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego (UPEMI)

Ograniczenie eksportu niekorzystnie wpływa na sytuację na krajowym rynku, ceny mięsa spadają - poinformował w poniedziałek PAP prezes Unii Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego (UPEMI) Wiesław Różański.

"Już dzisiaj mamy na rynku sytuację bardzo trudną, branża mięsna narzeka na spadek cen, bo jest go coraz więcej" - powiedział Różański. Jak mówił, więksi producenci sobie poradzą, bo mogą zmniejszyć koszty i "zejść" z ceny, natomiast małym firmom będzie trudno, nawet możliwe są bankructwa.

Szef UPEMI uważa, zmniejszenie eksportu mięsa spowoduje ograniczenie jego importu. Polska jest importerem netto wieprzowiny; w 2012 r. jej import był dwukrotnie większy niż eksport (sprowadziliśmy prawie 800 tys. ton, wywóz był na poziomie 400 tys. ton).

Różański przyznał, że nie należy liczyć na szybkie wznowienie eksportu do krajów azjatyckich. Koreańskie władze przychylnie odnoszą się do wyjaśnień polskich służb weterynaryjnych w sprawie zabezpieczenia przed afrykańskim pomorem świń (ASF), zapowiedziały, że przyślą inspektorów, by zapoznali się z sytuacją w naszym kraju - powiedział prezes. Jego zdaniem jeżeli otwarcie koreańskiego rynku nastąpi w ciągu roku, będzie to sukces. Przepisy Światowej Organizacji Zdrowia Zwierząt (OIE) regulują, że wznowienie handlu może nastąpić nie wcześniej niż po roku od zwalczenia choroby.

Korea zrezygnowała z importu polskiego mięsa po wykryciu w połowie lutego br. w Polsce dwóch przypadków ASF u padłych dzików.

Różański poinformował, że w ubiegłym tygodniu jego organizacja wzięła udział w targach spożywczych w Seulu. Była to okazja do spotkań z przedstawicielami tamtejszych władz, importerami i przedsiębiorcami. Pytano o możliwość kupowania polskiego mięsa. W opinii wielu tamtejszych handlowców polski surowiec należy do najlepszych - mówił. W ubiegłym roku Polska wyeksportowała na tamten rynek ponad 9 tys. ton wieprzowiny, a w 2012 - 13 tys. ton.

Jeżeli chodzi o otwarcie rynku chińskiego, sprawa nie będzie łatwa - ocenił Różański. Dodał, że Chińczycy mają obecnie problem z nadwyżką własnej produkcji. Można natomiast eksportować przez Hong Kong - sprzedawane są tam partie mięsa, które wcześniej trafiały na inne azjatyckie rynki. Firmy z Hong Kongu proponują znacznie niższe ceny, ale - zdaniem Różańskiego - lepiej jest zdjąć nadwyżki mięsa niż je przechowywać.

Pozostaje nadzieja na otwarcie rynku Ukrainy, gdzie w ubiegłym roku sprzedaliśmy 19 tys. ton wieprzowiny (Ukraina od połowy lutego zamknęła import w związku z ASF). Jest też szansa, że będzie wkrótce można wznowić eksport gotowych wyrobów mięsnych do Rosji - dodał.

Różański uczestniczył w poniedziałek w Polskim Kongresie Rolnictwa, którego organizatorem jest Fundacja Zrównoważonego Rozwoju Gospodarki Rolnej i Ochrony Środowiska.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (21 744) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH